Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nomandland, marele câștigător al Premiilor Oscar

oscar_2021.jpg

Gala Premiilor Oscar 2021

Cea de-a 93-a gală a Premiilor Oscar a adus premiul pentru cel mai bun film peliculei Nomandland, care a mai primit premiul pentru cel mai bun regizor si pe cel pentru cea mai buna actrita in rol principal. Documentarul Colectiv a ramas cu cele doua nominalizari care au adus in premiera Romania la gala premiilor de film. Premiul pentru cel mai bun lungmetraj internaţional a fost câștigat de filmul danez Another Round, și Oscarul pentru cel mai bun documentar a mers la My Octopus Teacher. Anthony Hopkins a primit la aceasta gala al doilea Oscar pentru rolul din ”The Father”. El mai obținuse statueta și pentru rolul din ”Tăcerea mieilor” in 1994. 

 

Lungmetrajul „Nomadland” este marele câştigător al premiilor Oscar. Pelicula regizată de Chloe Zhao a primit trofeul pentru cel mai bun film, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 93-a ediţii a galei de decernare a premiilor atribuite de Academia de film americană (AMPAS).

 

 

Tot pentru rolul principal din Nomandaland a fost premiată și actrița Frances McDormand.

De asemenea, Chloe Zhao a devenit cel mai bun regizor marcând un moment istoric. Este pentru prima oară când o femeie de origine asiatică este nominalizată, dar și câștigă la această categorie. În plus, este pentru a doua oară când o femeie câștigă Oscarul pentru regie. În urmă cu 11 ani, la gala din 2010, Katheryn Bigelow primea statueta pentru regia The Hurt Lock.

Anca Damian, regizoare: Faptul că Nomadland a câștigat e exact tipul de demers care cred că ar schimba lumea

"Cred că a primat adevărul care a fost susținut de performanță. Oscarul a fost alt tip de eveniment decât eram învățați. Pentru mine faptul că Nomadland a câștigat e exact tipul de demers care ar trebui să ne trezească și să ne dea un reset la scara de valori" spune la RFI Președinta Asociației Române a Femeilor în Cinema. 

Anca Damian atrage atenția asupra faptului că în continuare în România, comisiile de selecție pentru concursul CNC nu respectă criteriul de paritate. Comisia pentru prima sesiune din acest an e formată din 2 femei și 9 bărbați.

"Încă România se blochează într-o societate patriarhală care merge pe principiul "mai lăsați-ne cu political corectness-ul" sau "mai lăsați-ne cu femeile", fără să se gândească la faptul că demersul acesta vine către o căutare spre alt mod de a vedea, spre alte valori. Este de fapt o societate care a ajuns într-un punct din care nu mai poate continua în același fel", spune Anca Damian.

“Colectiv” nu câștigă trofeul, dar rămâne cu cea mai mare performanță a unui film românesc la premiile Oscar

Pentru prima oară în istoria premiilor Academiei Americane de Film, România se află pe lista nominalizaților, și nu o dată, ci de două ori. Chiar inainte de decernarea premiilor atât Los Angeles Times și BBC susțineau că filmul merită Oscarul pentru cel mai bun documentar, dar nu prognozau că îl va primi. Cel mai bun film internațional a fost ales filmul Another Round, considerat de critici drept principalul favorit, iar Oscarul pentru cel mai bun documentar a ajuns la My Octupus Teacher.

 

 

Mank a fost filmul cu cele mai multe nominalizări la Oscar și nu a plecat cu mâna goală. Pelicula alb-negru în regia lui David Fincher, cu Gary Oldman în rolul principal, a câștigat premiul pentru cea mai bună producție de design și premiul pentru cea mai bună imagine.

La 83 de ani, Anthony Hopkins a devenit cel mai în vârstă actor care primește premiul Oscar. El a fost premiat pentru interpretare din The Father, unde joacă rolul unui bărbat care suferă de demență. Actorul nu a fost prezent la ceremonie, iar trofeul a fost ridicat în numele lui de Joaquin Phoenix. Este al doilea Oscar din cariera lui Hopkins. Actorul a primit și în 1994 premiul pentru cea mai bună interpretare pentru rolul din “Tăcerea Mieilor”.