Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Christa Ludwig, una din marile voci ale secolului XX, a încetat din viață

opera_bun.png

Christa Ludwig în 2008
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Mezzosoprana germană Christa Ludwig, considerată una dintre cele mai mari voci ale muzicii de operă din a doua jumătate a secolului XX, a încetat din viaţă sâmbătă, la vârsta de 93 de ani, transmite agenția AFP preluată de rfi.fr.

Sub bagheta unor dirijori de prestigiu, precum Klemperer, Karajan, Böhm şi Bernstein, mezzosoprana a cântat pe cele mai importante scene ale lumii timp de aproape jumătate de secol, între 1946 şi 1994, anul în care s-a retras din activitate.

Artista s-a născut la Berlin la 16 martie 1928 într-o familie de muzicieni - tatăl ei era tenor şi a condus opera de la Aachen, iar mama era de asemenea mezzosoprană.

Cântăreaţa de operă a fost decorată în 2010 cu Legiunea de Onoare în Franţa pentru întreaga sa carieră lirică.

A intrat la Opera din Viena în 1955, unde şi-a început cariera cu interpretarea personajului Cherubino din ''Nunta lui Figaro'' de Mozart, sub bagheta lui Karl Böhm.

Christa Ludwig triumfă apoi, mai ales pe scenele celebrelor La Scala din Milano, Royal Opera House din Londra, dar şi Metropolitan Opera din New York.

Timp de 50 de ani, ea se ''gândeşte doar la corzile vocale, zi şi noapte'' şi urmează zilnic o disciplină ''similară cu cea a cosmonauţilor'' pentru a-şi păstra timbrul - fără tutun sau alcool şi chiar fără a merge la cinematograf, ''pentru că ar trebui să fug imediat ce vecinul meu tuşeşte'', după cum a explicat artista.

În 1970, după 13 ani de căsătorie, a divorţat de bas-baritonul austriac Walter Berry, cu care a avut un copil. Ea s-a recăsătorit în 1972 cu actorul şi regizorul francez Paul-Emile Deiber (decedat în 2011).

Christa Ludwig a cântat pe toate marile scene internaţionale: Viena, Berlin, Londra, Milano, Beirut, Salzburg, New York, Buenos Aires şi altele.

''Lumea muzicii pierde, odată cu moartea Christei Ludwig, protagonista unei epoci luminoase şi inimitabile'', a reacţionat Opera La Scala din Milano într-un comunicat, în timp ce Opera din Viena a salutat pe site-ul său ''combinaţia aparte a unei voci unice şi a unei abordări a rolurilor cu inteligenţă şi talent pentru interpretare''.

După 49 de ani de carieră, artista a susţinut un turneu de adio, care s-a încheiat după doi ani, în mod firesc la Viena, în 1994.