Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Italia este marea câștigătoare e Eurovision 2021

Grupul rock Måneskin a câştigat cu piesa „Zitti e buoni”, iar aceasta este a treia victorie pentru Italia la concursul muzical. 

Italia a participat prima dată la Eurovision în 1956. Opt ani mai târziu, Gigliola Cinquetti a câştigat concursul cu „Non Ho L'età”, iar Toto Cutugno s-a impus în 1990, cu „Insieme”. Din 1997 până în 2011, Italia nu a trimis reprezentanţi la Eurovision. A revenit ca una dintre cele cinci ţări „mari plătitoare”.

Finala concursului european de muzică, care a ajuns la a 65-a ediție, s-a desfășurat la Rotterdam, cu 3.500 de spectatori, după ce anul trecut competiția a fost anulată din cauza pandemiei.

Au urmat în ierarhie Franța cu 499 de puncte și Elveția cu 432 de puncte.  Acum, Italia va trebui să găzduiască următoarea ediție Eurovision Song Contest, cea din 2022. Este pentru a treia oară când are câștigători și organizează show-ul următor în această calitate. Precedentele două ediții s-au ținut la Roma și Napoli.

Marea Britanie, reprezentată de James Newman, nu a obținut niciun punct la Eurovision 2021, nici din partea juriilor naționale, nici din partea publicului. Este pentru a doua oară când Regatul Unit termină pe ultimul loc, dar este o premieră să nu obțină niciun punct.

Și o altă premieră: una dintre gazdele show-ului a fost Nikkie de Jager, fiind prima dată în istorie când o persoană transgender a prezentat Eurovisionul.