Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amazon, dușmanul comun și necesar al marilor case de editură --interviu cu Erik Gordon

gordonerikumich.jpg

Erik Gordon, profesor de antreprenoriat la Universitatea statului Michigan
Erik Gordon, profesor de antreprenoriat la Universitatea statului Michigan
Image source: 
University of Michigan

Erik Gordon este profesor de antreprenoriat la Școala de Afaceri Ross din cadrul Universității statului Michigan. Expert în fuziuni și achiziții, guvernanță și gestiune corporatistă, finanțare privată a industriilor de vîrf, marketing și comercializare a tehnologiilor digitale și financiare,  consilier sau co-fondator a numeroase companii, el este citat în publicații prestigioase precum New York Times și Wall Street Journal și apare frecvent în emisiuni pe teme economice la radioul public NPR sau la televiziunile Bloomberg și CNBC.

Erik Gordon opinează astăzi despre un eveniment major din lumea editorială, achiziționarea nefinalizată de către liderul Penguin Random House a casei  Simon&Schuster, a cincea  ca cifră  de afaceri. Cvintetul editorial de  vîrf devine, dacă forurile de reglementare și control al pieței își dau binecuvîntarea, un cvartet.  Penguin Random House, rod al unui mariaj corporatist consumat în 2013 și aflat în proprietatea concernului Bertelsmann, este o prezență  copleșitoare în arena națională și mondială, cu o cifră  de afaceri  mult peste 3 miliarde, 15.000 de titluri tipărite și aproximativ 800 de milioane unități vîndute anual pe platforme electronice, audio și pe hîrtie. Simon&Schuster, de care se desparte corporația Viacom/CBS contra sumei de 2,17 miliarde, aduce o zestre frumoasă în noua căsnicie: o listă  de 30.000 de titluri, cu scriitori de renume precum Hemingway, Scott-Fitzgerald sau Henry James și mult mai recent Bob Woodward,  Hillary Clinton și Mary Trump,  un infailibil instinct al modei și succesului comercial manifestat de la nașterea din 1924 și pînă acum, și o redutabilă rețea de distribuție și antrepozite, pe care Penguin Random House o va mobiliza pentru a-și mai adăuga 10-11 procente cotă  de piață la cele 20 de procente (între 28 și 34 în evaluarea societăților de autori și librari independenți) pe care le deține deja. Entitatea post-fuzională, care se va distanța și mai mult de următorii trei competitori, Hachette, HarperCollins (odrasla editorială a magnatului Rupert Murdoch) și Macmillan (deținută de trustul Holtzbrinck), rămîne mult în urma gigantului Amazon, care în 2019 raporta venituri de 50 de ori mai mari decît ale grupului Penguin Random House.

 Erik Gordon:  Amazon e veșnic invocat ca motiv de consolidare. Un exemplu: două firme de birotică vor să fuzioneze; de două ori încearcă, de două ori guvernul se opune. La a treia încercare, invocă iar Amazon. Dacă n-ar exista, Amazon ar trebui inventat ca justificare universală a fuziunilor. Ce-i drept, Amazon e o forță redutabilă, dar nu singura pe piață.  În arena editorială, mărimea înseamnă posibilitatea de a economisi bani. Ăsta-i motivul adevărat pentru care corporațiile își unesc forțele, cu sau fără Amazon ca pretext.

Reporter: Fuziunile provoacă de obicei angoasă în rîndul angajaților firmelor în cauza, care se tem de reduceri de personal și de colecții.  Penguin Random are 10.000 de angajați în toată lumea, Simon&Schuster 1.350. În 2013, fuziunea Penguin Random House a fost urmată de abandonarea unor colecții mai puțin comerciale precum Spiegel&Grau sau BlueRider.  La ce alte efecte concurențiale vă așteptați?

Erik Gordon:  Cele două companii în fuziune e posibil să se bată cu mai puțină  ferocitate  pentru autori de top. Cînd fostul președinte Barack Obama sau fosta primă -doamnă Michelle Obama anunță că scriu cărți,   editurile se înghesuie la drepturi. Dacă Simon&Schuster fuzionează cu Random House concurența se mai reduce, deci prețul de plătit pentru cărți de mare succes e ceva mai mic.

Reporter:  Fuziunea prin achiziție, anunțată în noiembrie trecut, nu este încă finalizată. Ea trece printr-un proces de analiză--directă sau în urma unor contestații--și aprobare. Care sunt etapele și nivelele acestui parcurs?

Erik Gordon:  E o particularitate a sistemului legal american că fuziunile pot fi contestate  la nivel federal dar și statal--de către oricare dintre cele 50 de state.  La Washington are jurisdicție Ministerul Justiției sau Comisia Federală a Comerțului. Două mari companii de telefonie mobilă au anunțat recent planuri de fuzionare. Guvernul federal n-a formulat obiecții, și-a dat binecuvîntarea, dar un număr de state, printre care New York și California, s-au opus. Fuziunea firmelor mari  nu-i treabă simplă în sistemul american. Din punct de vedere legal și economic criteriul este efectul asupra concurenței--măsura în care propusa fuziune prezintă pericol de reducere substanțială a concurenței într-o anumită sferă de afaceri. În cazul editurilor, e vorba de protejarea concurenței, nu a autorilor.

Reporter:  Și totuși, fiecare anunț de consolidare editorială este însoțit, ca un ritual, de contestații ale breslei autorilor. De ce această opoziție reflexă?

Erik Gordon:  Sunt împotrivă pentru că ar dori cît mai multe edituri care să liciteze pentru cărțile lor,  în orice caz să le publice. S-au plîns că dacă lași editurile să fuzioneze cînd poftesc e mai greu pentru autori noi, necunoscuți, să-și găsească o cale către public.  Adevărul este că majoritatea autorilor n-au succes comercial; grosul membrilor asociațiilor de breaslă vînd puține exemplare, unii nu vînd nici unul. De prea mare simpatie din partea instanței nu se vor bucura, sau se  vor bucura doar de simpatie,  nu și de un remediu juridic. Legea există pentru a facilita concurența, nu pentru a oferi edituri autorilor.

Reporter:  Cum se poziționează independenții, actori importanți dar din ce în ce mai amenințați ai scenei editoriale?

Erik Gordon:  Comercianții de carte independenți, proprietari de librării mici, sunt divizați pe această tema. Unii sunt împotrivă, pentru că vor mai multe edituri publicînd mai multe cărți, alții nu sunt îngrijorați: pentru ei, concurența vine din partea rețelelor de librării. Acum 10-15-20 de ani independenții nu de Amazon se temeau, ci de Barnes&Noble sau Borders--o altă franciză care între timp a dat faliment. Astăzi se  tem cel mai mult de Amazon. Unii dintre librarii independenți cred  că fuziunea e o veste bună dacă întărește poziția editurilor în raport cu Amazon, dușmanul comun.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor: https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Erik Gordon intervievat de Radu Tudor, corespondent RFI în SUA