
Cultură
Yemen: Vestigii ale miticului Regat din Saba lăsate la voia vandalilor și hoților
yemen.png

Mai multe situri arheologice, victime indirecte ale conflictului dintre rebelii Houthi și guvernul yemenit, au fost distruse total sau parțial. Un studiu publicat în 2017, de către o asociație de academicieni din Franța, a identificat deja aproximativ cincizeci de situri istorice deteriorate în special din cauza atacurilor aeriene ale coaliției conduse de Arabia Saudită împotriva Houthilor.
În rândul lor se numără capitala Sanaa, al cărei oraș vechi este clasat în Patrimoniul Mondial UNESCO, vestigiile antice ale orașului Sirwah, precum și multe alte muzee și moschei antice.
Templul lui Awwam, lângă orașul Marib, la 120 de kilometri est de orașul Sanaa, nu a fost afectat de lupte. Totuși, lăsat nesupravegheat din cauza conflictului, a devenit ținta jefuitorilor și a început să se degradeze. Salah M. Ishmael, un tânăr antreprenor pasionat de arheologie, care trăiește în regiunea Marib, a lansat o campanie pe rețelele de socializare, solicitând în special tinerilor să curețe și să întrețină templul.
„Săpături barbare”
Templul lui Awwam, numit și Maḥram Bilqis, vechi de 3000 de ani, este dedicat lui Almaqah, zeul lunii, și totodată zeul vechiului regat din Saba, condus de vestita regină care apare în textele din Vechiul Testament.
Cercetătorii americani au efectuat săpături acolo încă din 1951. Au fost extrase și studiate aproximativ 300 de stele, mici monumente specifice antichității, cu caracter comemorativ, cu inscripții sabeane [limba antică a Yemenului]. Aceste pietre au o mare importanță, deoarece documentează conflicte, tratate comerciale, acorduri de pace, relațiile externe ale regatului Saba cu alte regate.
„La momentul actual, multe stele, care datează de 3000 de ani, sunt pur și simplu aruncate pe jos, lângă alte sticle de plastic. Oamenii au mâzgălit cu pixul pe coloane, iar gunoiul este aruncat peste tot. Este un dezastru.
Stele antice și gunoaie. Foto Twitter
Situl nu este protejat, pietrele nu sunt protejate cum ar trebui, cu plăci de plexiglas sau bariere pentru a împiedica atingerea obiectelor. Jefuitorii efectuează adesea săpături barbare acolo, deoarece nu există gardieni sau camere de supraveghere.
Prin urmare, am lansat o campanie prin contul meu de Twitter pentru a invita în special tinerii, academicienii, activiștii asociației, să participe la campanii de sensibilizare și de curățare și, de asemenea, să pună presiune asupra autorităților, în special asupra Organizației Generale a Antichităților și Muzeelor din Yemen (GOAM), pentru a lua măsuri.
Jefuitorii au ciuruit un perete al templului, din care au scos piese de bronz pe care le-au crezut a fi de aur. Foto: Twitter
De asemenea, am creat recent un grup pe Facebook cu alți prieteni pentru a identifica toate siturile arheologice din Yemen care sunt în primejdie, deoarece există situri care sunt într-o stare mult mai proastă decât cel al lui Awwam, problemă care nu pare să îngrijoreze pe cineva.
Există, de exemplu, orașul Yathûl, leagănul vechiului regat Ma'in, construit și el în urmă cu 3.000 de ani, ale cărui ziduri au fost distruse într-un bombardament al coaliției.”
Echipa redacției Les Observateurs a încercat să contacteze Organizația Generală a Antichităților și Muzeelor din Yemen pentru a afla dacă se iau măsuri pentru protejarea siturilor arheologice. Dacă va exista o reacție, răspunsul va fi publicat.
Războiul care a izbucnit în Yemen în 2014 este o confruntare dintre rebelii șiiți Houthi și guvernul lui Abdrabbo Mansour Hadi, recunoscut de comunitatea internațională și susținut de o coaliție militară condusă de Arabia Saudită. Războiul a dus până acum la moartea a peste 233.000 de oameni, iar peste un milion de persoane au fost nevoite să-și părăsească locuințele.
Traducere de Magda Savițchi după reportajul France24