Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Descoperire arheologică importantă la Artenay, în Franța

arheologie.png

Sursa imaginii: 
Thierry Zoccolan - AFP via France24

Un vast complex rural galic a fost descoperit recent de arheologi  la Artenay, o comună situată la 110 kilometri sud-vest de Paris, a anunţat Institutul naţional de cercetări arheologice preventive (INRAP), citat de AFP.

Înconjurată de tranşee monumentale, unele de circa trei metri adâncime şi opt metri lăţime, proprietatea principală a complexului aparţinea cel mai probabil unui gal înstărit.

"Era dorinţa proprietarului de a-şi arăta statutul social şi puterea", explică responsabilul sitului, Jean-Philippe Gay.

"Cu cât era mai bogat, cu atât şanţurile erau mai adânci. Arhitectura este concepută pentru a impresiona. Când ajungeţi la intrarea în incintă, există un întreg sistem care forţează vizitatorul să vadă lucrurile într-un anumit fel şi scoate în evidenţă proprietatea", explică acest specialist în protoistorie care, alături de echipa sa, a reconstruit felul în care erau dispuse locuinţele complexului.

Printre obiectele găsite, arheologii au făcut două descoperiri "majore", precizează INRAP. Prima este un fragment de statuie în stil celtic: pe un bloc din calcar, o figură umană este sculptată cu mâinile aşezate pe abdomen. În spatele său, sunt reprezentaţi doi cerbi care se înfruntă.

Un al doilea fragment, din teracotă, tot în stil celtic, reprezintă un personaj cu barbă şi ochi bulbucaţi.

Deşi în stil celtic, aceste două fragmente extrem de rare sunt clar de tradiţie galică, potrivit oamenilor de ştiinţă de la INRAP.

Lucrările de amenajare ale sitului urmează să înceapă în luna septembrie.

Publicul va putea vizita situl Artenay, precum şi alte circa 15 situri din Franţa, de vineri până duminică, în cadrul Zilelor Europene ale Arheologiei.

Galii, popor cu origini celtice, sunt considerați strămoșii francezilor. Civilizația lor s-a dezvoltat, începând cu secolul 5 î.e.r , în principal pe teritoriul actual al Franței, până la invazia legiunilor romane conduse de împăratul Iulius Cezar (anii 50 î.e.n.) când Galia a devenit provincie a Imperiului Roman.