Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Irina Margareta Nistor, Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor al Republicii Franceze

irina_margareta.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Irina Margareta Nistor

Criticul de film Irina Margareta Nistor a primit din partea doamnei Laurence Auer, ambasador al Franței la București, însemnele de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor pentru angajamentul său în serviciul culturii, al cinematografiei, relatează Agerpres.

La evenimentul desfăşurat joi, înainte de deschiderea Festivalului Filmului Francez, doamna ambasador a afirmat că Irina Margareta Nistor reprezintă o autoritate în România, în Europa în domeniul cinematografiei, cronicile sale fiind apreciate atât de profesionişti, cât şi de public.

Domnia sa a reamintit că Irina Margareta Nistor a tradus subtitrările a peste 500 de filme şi piese de teatru.

De asemenea, ambasadorul Franţei a menţionat că Irina Margareta Nistor a dublat peste 5.000 de filme franceze, engleze, italiene şi spaniole, printre care multe interzise în România lui Nicolae Ceauşescu, şi a tradus din franceză şi engleză peste 100 de cărţi, romane, piese de teatru, dar şi dicţionare.

Potrivit ambasadorului Franţei, criticul de film a comentat în direct pentru televiziune premiile Cesar, gala festivalului de film de la Cannes, premiile Oscar, BAFTA şi Emmy.

Laurence Auer a menţionat că, de-a lungul anilor, Irina Margareta Nistor a luat interviuri mai multor ambasadori francezi în România, dar şi altor personalităţi, precum: Isabelle Huppert, Yann Tiersen, Jean-Claude Carriere, Julie Delpy, Charles Aznavour, Francis Ford Coppola, Claude Lelouch.

Ambasadorul Franţei a precizat că Irina Margareta Nistor a realizat numeroase programe de televiziune: "Video Ghid", "Serialul Serialelor", "Ecranul", "Cine-lexicon", "Spot Cinematographic", "Film Puzzle".

Laurence Auer a reamintit de asemenea că, de 16 ani, Nistor moderează emisiunea "Vocea Filmelor" pentru Radio Guerrila, Radio Gold FM şi pe YouTube, că din ianuarie 2013 are o rubrică de cinema pentru emisiunea "Neatza cu Răzvan şi Dani", precum şi peste 40.000 de abonaţi la reţelele sociale şi că semnează cronica de film din "Adevărul".