Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Frida Kahlo: Expoziție digitală la Mexico City

frida.png

Expoziție Frida Kahlo la Mexico City, 6 iulie 2021
Image source: 
AFP via France24

O expoziție digitală care marchează 114 ani de la nașterea artistei de origine mexicană Frida Kahlo dă viață în Mexic celor mai emblematice picturi ale acestei pictorițe avangardiste.

În cadrul expoziției, 26 de opere ale celebrei pictorițe sunt expuse pe ecrane și tapiserii uriașe, oferind publicului o experiență digitală captivantă în care videoclipurile, muzica și elementele interactive se îmbină, pe zidurile Frontón México, o fostă clădire art deco din capitala Mexicului.

Picturile în ulei precum „The Two Fridas” și „The Broken Column”, dar și faimoasele sale autoportrete prezentate sub formă de montaj digital, se succed pe fundalul unei muzici tradiționale.

Expoziția intitulată "Frida. Experiență captivantă" sintetizează viața și opera acestei femei extraordinare născută pe 6 iulie 1907 și decedată pe 13 iulie 1954, a cărei soartă s-a decis în urma unui grav accident de autobuz.

Suferința

A fost supusă unor numeroase operații în urma cărora a fost obligată să poarte un corset rigid. De-a lungul  anilor plini de suferință, Frida s-a format ca pictoriță.

Obiectivul expoziției este „să facă cunoscute picturile Fridei, care au fost expuse în întreaga lume, făcându-le tot mai familiare, chiar intime”, explică pentru AFP Mara de Anda, strănepoata artistei.

Așezați pe scaune aranjate pe nisip alb, cu telefoane în mână pentru a face fotografii și înregistra videoclipuri, vizitatorii pătrund timp de aproximativ 35 de minute în sufletul chinuit și inima arzătoare a Fridei.

"Această experiență permite tuturor să se apropie de Frida, să o înțeleagă, deoarece picturile sale sunt deosebite, uneori dificil de înțeles", afirmă Diana Olguín, o vizitatoare columbiană în vârstă de 39 de ani.

Pe lângă imagini, publicul se poate bucura de aplicații digitale și de o cameră interactivă, precum și de poezii și muzică mexicană.

"Multor persoane nu le place să meargă la o expoziție în care totul este prea static. Aici este o altă abordare. Cred că noile generații vor adora acest tip de expoziție", estimează Frida Hentschel Romeo, strănepoată a Fridei Kahlo.

Ca parte a protocolului de sănătate legat de pandemie, toți vizitatorii trebuie să poarte mască, să utilizeze un gel dezinfectant și să-și măsoare temperatura la intrare.

„Odată cu pandemia, timp de un an și jumătate, nu am putut beneficia de aceste experiențe”, notează Emiliano Díaz, un student în vârstă de 21 de ani, care este încântat de această expoziție neobișnuită.

Avangarda mexicană

Și totuși, aceasta nu este prima dată când opera artistei rezonează cu tehnologia.

În 2018, Google Arts & Culture a lansat „The Faces of Frida”, o expoziție virtuală care a compilat recenzii ale criticilor, tururi virtuale și lucrări HD.

"Frida era atât de avangardistă și atât de modernă încât acest format se aplică perfect. Era o femeie care depășea vremurile în care trăia", declară Mara de Anda.

Frida Kahlo este cea mai remaracabilă artistă mexicană modernă din țara ei. Soția muralistului și pictorului Diego Rivera, ea a fost membră a Partidului Comunist din Mexic. Opera sa este dominată de elemente ale identității indigene mexicane.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24