Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Inimă şi alte preparate din carne" – spectacolul câștigător al Galei UNITER

uniter.jpg

Alexandru Boureanu, managerul teatrului Național din Craiova la Gala UNITER, 19 iulie 2021
Image source: 
Facebook / UNITER

Spectacolul "Inimă şi alte preparate din carne" de Dan Coman, producţie a Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, a fost desemnat cel mai bun spectacol la cea de-a XXIX-a ediţie a Premiilor Galei UNITER, care a avut loc, luni seară, la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale din Bucureşti, transmite Agerpres.

Premiul i-a fost înmânat de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, managerului Naţionalului craiovean, Alexandru Boureanu.

"Teatrul a demonstrat rezilienţă în această perioadă, am tot văzut, am auzit oameni care se pregăteau să facă proiecte live aici pe scândură şi pe urmă au ajuns să facă proiecte de teatru radiofonic. Care-i diferenţa între rezilienţă şi rezistenţă?

Când eşti rezistent doar te opui şi eşti atât de puternic încât rezişti unui factor care te atacă. Rezilienţa înseamnă că depăşeşti o perioadă grea şi transformându-te în perioada aceasta. Asta a demonstrat-o arta teatrală în perioada aceasta şi nu numai, cultura în general a dat dovadă de rezilienţă, se poate adapta. (...) Asta va face şi în continuare.

Să ştiţi că au fost multe momente grele în cultură, cultura a trecut prin momente mai grele decât cel de acum. Au fost momente când mari artişti au cântat chiar în tranşee pentru a îmbărbăta soldaţii români şi, cu toate acestea, cultura nu numai că nu a murit, dimpotrivă, a progresat", a spus ministrul Culturii.

Alexandru Boureanu şi-a felicitat colegii pentru obţinerea premiului şi a precizat că acesta "este un rezultat al trupei de actori şi, bineînţeles, al tehnicienilor".

Spectacolul premiat este ”despre dragoste și despre praful colorat care se alege din ea. Despre fluturele-labrador care se zbate în zadar la capătul realității. Despre umorul involuntar și singurătatea voluntară. Despre adevăr, tandrețe și sex. Despre copii, poezie și cafea. Despre corp și despre cum duce el greul. Despre crizele mici izbucnite în plină criză. Despre frumusețe și despre sufletele tot mai uscate, întărite deja pe la margini. Despre plăcere și boală. Despre limbaj și despre cum se scurge culoarea din lucruri. Despre cuplurile de interior. Despre viața care atârnă la câțiva cm în afara noastră. Despre inimă și alte preparate din carne...”, după cum îl prezintă autorul său, Dan Coman

Tot în cadrul Galei UNITER, actorul Marcel Iureş, a primit Premiul pentru întreaga activitate.

Foto: Facebook / UNITER

"O să mor de inimă! Şi oricum sunt tinerel, abia intru în a doua jumătate a vieţii, aşa că acesta (premiul - n.r.) e un imbold. Urmează pe la 140, 130 (ani - n.r.), pe acolo, să dau operele majore, ca să zic aşa. (...)

Am doldora bagajele, am fost cleptoman toată viaţa, mi-am însuşit - să nu zic am furat - şi de la domnul Pino Caramitru şi de la Rebengiuc şi de la Ciulei, nu mai zic că am furat de la actori (...), de la regizori minunaţi cu care am lucrat. Le datorez totul, ca să zic aşa. E, acum am timp, după 70 de ani, să combin chestiile astea şi să dăm nişte opere cum n-a mai văzut nici Parisul, nici Londra, nici Los Angeles, nici Roma", a spus zâmbind Marcel Iureş.