Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vestigii rare descoperite într-un oraș scufundat din vremea Egiptului antic

egipt.png

Un scafandru examinează epava navei grecești descoperită la Heracleion, Egipt, iulie 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / Ministry of Tourism and Antiquities

O echipă franco-egipteană de arheologi a descoperit rămășițele unei nave miliare grecești şi ale unui complex funerar la Heracleion, port din timpul Egiptului antic, scufundat acum  în apele Mării Mediterane, a anunţat ministrul egiptean al Antichităţilor, citat de AFP.

Descoperirea a fost efectuată în timpul săpăturilor submarine la Heracleion, care a fost cel mai mare port la gura de vărsare a Nilului, până când Alexandru cel Mare a fondat cetatea Alexandria în anul 331 înaintea erei noastre.

Oraşul, descoperit în 2001, a fost scufundat după o serie de cutremure şi maree.

"O misiune franco-egipteană (...) a găsit resturi ale unei nave militare din era ptolemeică şi vestigii ale unui complex funerar grec datând din secolul al IV-lea înainte de Hristos", a transmis Ministerul egiptean al Antichităţilor într-un comunicat.        

Această navă cu fund plat, dotată cu vâsle late, cu catarg şi pânze, are 25 de metri lungime şi a fost folosită pentru navigarea în delta Nilului, potrivit primelor concluzii ale arheologilor.

 

 

Vasul urma să acosteze la cheiul vechiului templu al lui Amun şi s-ar fi scufundat după ce clădirea s-a prăbuşit în urma unui cutremur în secolul al II-lea î.Hr.  

"Descoperirile de nave din această epocă sunt extrem de rare", spune Franck Goddio de la Institutul European de Arheologie Submarină, care a condus misiunea.    

Cercetătorii au descoperit şi un complex funerar care demonstrează prezenţa negustorilor greci în regiune în timpul perioadei târzie a Egiptului antic.

Potrivit ministerului, grecii dominau pe atunci această regiune şi au construit aici temple funerare. Vestigiile din aceste temple au fost descoperite sub apă "în stare excelentă", a adăugat el.               

Aceste ultime descoperiri "arată bogăţia templelor din acest oraş care se află acum în Marea Mediterană", a notat ministerul.