Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La mulți ani Mireille Mathieu!

mireille_mathieu.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

La 22 iulie 1946 se năștea la Avignon, în sudul Franței, Mireille Mathieu, cea care avea să devină una din cele mai mari voci ale muzicii franceze și mondiale din toate timpurile.

A fost cel mai mare dintre cei 14 copii ai părinților săi, Roger și Marcelle-Sophie. Familia trăia în condiții modeste, astfel încât, la 13 ani, a fost nevoită să renunțe la școală şi a început să lucreze într-o fabrică din suburbiile orașului... A reușit astfel să-și plătească singură cursurile de canto.

Prima copilărie...

Familia Mathieu la masă, anii 1950. Mireille este în colțul din stânga sus. Sursa foto: mireillemathieu.com/

A început să cânte la reuniunile de familie şi la biserică. Își dorea să devină cântăreață și o idolatriza pe Edith Piaf.

Participă la câteva concursuri de muzică şi, în 1964, a fost descoperită de Johnny Stark, unul din cei mai importanți impresari din lume la acea vreme.

Activitatea sa a fost coordonată de Paul Mauriat şi Andre Pascal, care avea să-i compună "Mon crédo", "Viens dans ma rue", "La premiere étoile" şi multe alte piese.

 

 

Debut la Olympia

Foto: http://www.mireillemathieu.com/

După o apariţie la televiziune în 1965 şi debutul de la sala Olympia din Paris, a fost supranumită a doua Edith Piaf, graţie vocii sale puternice şi melodioase. Melodii precum ''Mon Credo'' sau ''C'est ton nome'' au avut un succes uriaş în Franţa şi Europa, precum şi în SUA, Canada şi Mexic.

Primul său album, ''En direct de L'Olympia'', a apărut în 1966 şi s-a bucurat de un mare succes. După concertul din capitala Regatului Unit, la London Palladium, a înregistrat varianta franceză a piesei "The Last Waltz" a lui Engelbert Humperdinck sub titlul ''La derniere valse'', care o va face cunoscută şi în Marea Britanie cu toate că piesa originală ocupa prima poziţie în topuri chiar cu câteva luni înainte.

A lansat hit după hit, apoi a fost invitată să efectueze un turneu în Statele Unite şi în Canada, alături de Maurice Chevalier, unde a întâlnit câţiva dintre idolii săi, precum Elvis Presley, Dean Martin sau Frank Sinatra, cu ultimii doi având oportunitatea să cânte în Las Vegas. Cu prilejul derulării acestui turneu, a fost invitată la două mari showuri de televiziune din SUA, Ed Sullivan Show şi Danny Kaye Show.

Urmează concerte la Carnegie Hall din New York, la Sport Palace din Montreal, la Universal Amphitheatre din Los Angeles, la Palatul de Gheaţă din Sankt Petersburg.

China, o premieră

Mireille Mathieu a fost prima cântăreaţă din Europa care a concertat în China. De-a lungul anilor a interpretat alături de cântăreţi şi formaţii celebre precum: Red Army Choir, Charles Aznavour, Barry Manilow, Paul Anka, Plácido Domingo, Julio Iglesias, Tom Jones sau Peter Alexander. Cântece precum "Acropolis adieu", "Ne me quitte pas" sau "Santa Maria de la mer" sunt considerate hituri clasice.

În 1989, preşedintele Franţei, François Mitterrand, a invitat-o să realizeze o serie de concerte-tribut în memoria generalului Charles de Gaulle, spectacole ce au avut loc la Palais des Congres din Paris, în decembrie 1990. Trei ani mai târziu scoate un nou album în memoria lui Edith Piaf.

Albumul "Vous lui direz..." a fost lansat în 1996, și promovat la Los Angeles, inclusiv printr-un concert, primit ca un extraordinar triumf, dedicat memoriei lui Judy Garland.

Anii 2000...

În 2002 a lansat al 37-lea album în Franţa - ''De te mains''. Trei ani mai târziu, a sărbătorit, printr-un concert la Olympia din Paris, 40 de ani de carieră, moment care a coincis cu lansarea celui de-al 38-lea album al solistei, ajuns pe locul 14 în topurile franceze.

În 2007 şi 2008 a lansat în Germania albumele ''In Meinem Herzen'' şi ''Nah Bei Dir''.

De-a lungul carierei a înregistrat peste 1.200 de melodii, în 9 limbi.

În 2010, Mireille Mathieu a primit de la preşedintele de atunci al Rusiei Dmitri Medvedev medalia Ordinul Prieteniei pentru contribuţia sa la dezvoltarea relaţiilor franco-ruse în domeniul culturii.

Reîntâlnire cu... Margareta Pâslaru

Foto: infomusic.ro

În martie 2014 a susţinut un concert în România, la Sala Palatului din Bucureşti, unde s-a reîntâlnit pe scenă cu Margareta Pâslaru, după 45 de ani. Cele două artiste participaseră, în 1969, la Târgul Internaţional al Discului de la Cannes (MIDEM - Franţa). Margareta Pâslaru i-a oferit lui Mireille Mathieu o fotografie de la acel moment, în care pe scenă, alături de ele, erau și alte mari nume ale muzicii europene: Dalida, Adriano Celentano, Amalia Rodrigues, Udo Jurgens.

În septembrie 2018 a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii de Stat pentru Ştiinţe Umaniste din Moscova, instituţia dorind să recompenseze prin acest titlu onorific "un talent muzical fenomenal, care a avut o influenţă semnificativă (...) asupra tinerilor", potrivit reprezentanţilor instituţiei ruse.

La 26 iulie 2019, renumita cântăreaţă franceză a susţinut un concert în cadrul celei de-a 19-a ediţii a Festivalului din Lacoste.

Mireille Mathieu își continuă și astăzi, la 75 de ani, activitatea, într-un ritm aproape neschimbat: în perioada octombrie-decembrie a.c. de exemplu are programate mai multe concerte în Bulgaria, Slovacia și Republica Cehă. Sperăm ca încă mulți ani de acum înainte să continue să ne încânte inimile!

 

Surse: Agerpres, AFP, www.bestmusic.ro., www.cinemarx.ro., wikipedia.org