Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Compozitorul Mikis Theodorakis a încetat din viață

mikos.png

Mikis Theodorakis în 2015, la Atena
Image source: 
AFP via France24

Compozitorul elen Mikis Theodorakis, cunoscut pentru coloanele sonore ale celebrelor filme „Zorba Grecul” şi „Serpico” dar și pentru activitatea sa politică din anii ‘60, a încetat din viață, la vârsta de 96 de ani.

Potrivit AFP, Theodorakis a fost un simbol al rezistenței față de dictatura militară, cunoscută sub numele de ”regimul coloneilor”, dintre anii 1967 – 1974, și a avut un rol esențial în cunoașterea la nivel global a situației reale din Grecia acelei vremi. Regimul dictatorial l-a încarcerat și i-a interzis muzica.

Compozițiile lui se bazează, în mare parte, pe lucrări folclorice și poetice greceşti. A compus cele mai cunoscute piese greceşti la nivel internaţional, inclusiv dansul din „Zorba Grecul”, film lansat în 1964, cu Anthony Quinn în rol principal, care a cunoscut un succes mondial covârșitor.

Piesele lui au fost interpretate de artişti celebri, precum The Beatles, Shirley Bassey şi Edith Piaf.

Theodorakis a mai compus coloane sonore pentru filme ca „Z” (1969), premiat cu BAFTA pentru muzică originală, „Phaedra” (1962), care a cuprins piese pe versurile lui Nikos Gatsos, şi „Serpico” (1973), pentru care a fost nominalizat la Grammy în 1975.

Este considerat cel mai bun compozitor modern al Greciei şi a fost recompensat cu Lenin Peace Prize.

În perioada 1981 - 1990, a fost membru al Parlamentului de la Atena, din partea Partidului Comunist.