Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Artefacte antice furate din Irak, descoperite în Norvegia

cuneiforme.jpg

Tăbliță de lut cu scriere cuneiformă
Sursa imaginii: 
Facebook / Mesopotamian Civilization

Poliția Norvegiană a anunțat vineri că a confiscat un număr important de artefacte antice pe care autoritățile irakiene le-au raportat dispărute, inclusiv piese care par a fi tăblițe cuneiforme din Mesopotamia antică.

Potrivit Reuters, obiectele au fost găsite de Autoritatea Națională Norvegiană pentru Investigații și Infracțiuni Economice (Oekokrim), care a asistat Ministerul norvegian al culturii în căutări.

Artefactele făceau parte dintr-o colecție privată din Norvegia, dar nici o persoană nu a fost pusă deocamdată sub acuzare.

„În total au fost confiscate aproape 100 de obiecte de o importanță semnificativă pentru cultura mondială. Acestea sunt în prezent examinate de către experți pentru a stabili autenticitatea lor și, dacă este posibil, proveniența”, se precizează în comunicatul Oekokrim.

Sumerienii, a căror civilizație a evoluat în urmă cu cca 4000 de ani în Mesopotamia, pe actualul teritoriu al Irakului, au inventat și folosit scrierea cuneiformă, una dintre cele mai vechi sisteme de scriere din lume.