Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri

dante1.png

Monedă aniversară Dante Alighieri difuzată în 2021 de Monetăria Națională a Franței
Image source: 
monnaiedeparis.fr

La 14 septembrie 1321 înceta din viață Dante Alighieri, primul mare poet de limbă italiană din istorie și unul dintre cei mai mari scriitori și poeți ai Evului mediu, autorul monumentalei lucrări "La Divina Commedia" (''Divina Comedie''), o capodoperă a literaturii universale.

S-a născut la Florenţa, într-o familie din mica nobilime, în anul 1265. Şi-a pierdut mama la o vârstă fragedă, iar în adolescenţă i-a murit şi tatăl. Foarte multe date despre educaţia sa nu se cunosc, dar lucrările sale ulterioare au scos în evidenţă o erudiţie cu totul ieșită din comun.

A cunoscut în profunzime operele lui Vergiliu, Ovidiu şi Horaţiu. Îi citea pe Boethius, pe Cicero, Homer şi Aristotel. În Florenţa, a audiat prelegeri de filosofie şi de teologie la şcolile franciscane şi dominicane. În 1285, potrivit mai multor biografi, a studiat cursuri de drept la Universitatea din Bologna.

A fost discipolul lui Brunetto Latini, important reprezentant al enciclopedismului medieval, care i-a deschis orizontul cultural şi care apare, ulterior, ca figură importantă în "Divina Comedie".

 

O dragoste fără cuvinte

În 1274, pe când avea doar nouă ani, o cunoaşte pe Beatrice, fiica gentilomului Folco Portinari, de care se îndrăgosteşte şi care devine simbolul graţiei divine în operele sale "La Vita Nuova" şi, mai târziu, în "Divina Comedie".

A revăzut-o alți nouă ani mai târziu, în 1283, când abia au schimbat câteva cuvinte.

La vârsta de 20 de ani, Dante s-a căsătorit cu Gemma Di Manetto Donati, cu care a avut patru copii: Giovanni, Pietro, Jacopo şi Antonia, iar Beatrice a devenit soţia bancherului florentin Simone dei Bardi.

Dante a fost devastat de vestea morţii Beatricei, la vârsta de doar 24 de ani. Ulterior, publică "La Vita Nuova", operă în versuri şi în proză inspirată de dragostea sa neîmplinită.

Exilat, pribeag...

În acelaşi timp, se implică în viaţa politică turbulentă a Florenţei, care era pe atunci divizată între gulefii albi și guelfii negri, partizanii Papei, respectiv cei ai Imperiului Roman. Dante se opunea influenţei papei Bonifaciu al VIII-lea şi apăra independenţa Florenţei.

Ocupă o serie de posturi importante, dar, pentru că a luat atitudine public împotriva influenţei papei în Florenţa, în 1302 este exilat. De atunci, au început anii de pribegie ai poetului, dar şi perioada cea mai productivă din creaţia sa.

Pe perioada exilului a călătorit în regiunea Toscana, posibil chiar şi la Paris și a locuit o vreme la Verona. În 1304, se mută la Bologna, unde a început să scrie tratatul latin "De Vulgari Eloquentia", lucrare ce a rămas neterminată, dar care a avut un rol important în unificarea lingvistică a teritoriilor italiene.

Tot în primii ani ai exilului, a scris "Convivio" ("Banchetul", 1304-1307), un tratat filosofic, şi acesta rămas neterminat.

În martie 1306, exilaţilor florentini nu li s-a mai permis şederea la Bologna, iar Dante s-a mutat la Padova.

Împotriva Papei

În 1308, scrie o faimoasă lucrare despre monarhie, "De Monarchia'', în trei volume, în care susţine că autoritatea împăratului nu depinde de papă, ci vine asupra lui direct de la Dumnezeu. Însă, moartea bruscă a lui Henric al VII-lea, în 1313, duce la întreruperea restaurării puterii imperiale. În 1318 Dante s-a mutat la Ravenna, unde a rămas până la sfârşitul vieţii.

Primul mare poet de limbă italiană, a fost principalul promotor al noului stil literar "Dolce Stil Novo", mişcare literară ce s-a manifestat intens în secolul al XIII-lea.

A scris numeroase tratate filosofice, literare şi politice, scrisori, dar cea mai importantă rămâne "Divina comedie".

Lucrarea a fost începută cel mai probabil în anul 1306 şi a fost terminată cu puţin timp înainte de a muri. Iniţial, Dante a intitulat-o "Commedia", dar Boccaccio i-a adăugat adjectivul "Divina", în lucrarea sa "Trattatello in laude di Dante".

Titlul "La Divina Commedia" a apărut pentru prima dată pe coperta unei ediţii datate în 1555. Lucrarea este împărţită în trei secţiuni distincte, care corespund celor trei stări unde poate ajunge sufletul după moarte, în accepţiunea Bisericii Romano-Catolice: Infernul, Purgatoriul şi Iadul.

''Divina comedie'' sintetizează opiniile filosofice, ştiinţifice şi politice ale artistului, dramatizând, totodată, teologia creştină medievală.

Dante Alighieri a murit la 13/14 septembrie 1321, pe drumul de întoarcere către Ravenna dintr-o misiune diplomatică întreprinsă la Veneţia. Este înmormântat la biserica San Pier Maggiore, astăzi biserica San Francesco. Rămăşiţele sale au rămas aici, deşi la Florența are un loc special amenajat, în biserica Santa Croce.

 

Surse: www.alighieri-dante.com; www.theflorentine.net; www.biography.com; humanitas.ro; www.all-art.org; exhibits.library.villanova.edu; www.biblacad.ro; agerpres.ro