Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Crucea de pe Caraiman a fost reabilitată

caraiman.jpg

Image source: 
Facebook/Nicolae Ionel Ciucă

Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial, situată pe Muntele Caraiman, la o altitudine de 2.291 de metri, a fost reabilitată. Proiectul de reabilitare a fost cofinanțat de Uniunea Europeană și de Ministerul Apărării Naționale. Lucrările s-au derulat pe parcursul ultimilor 5 ani. "Militarii au reușit să se ridice la înălțimea misiunii primite", a apreciat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. 

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a fost prezent marţi la ceremonia militară şi religioasă prin care a fost marcată încheierea operaţiunilor majore de restaurare, reabilitare şi conservare a Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial de pe Caraiman.

"Am primit, în 2016, o misiune de onoare, aceea de a restaura şi reintroduce în circuitul valorilor naţionale acest monument înnobilat de istoria neamului. Şi iată dovada că militarii au reuşit să se ridice la înălţimea misiunii primite şi să putem fi astăzi, din nou, mândri de Monumentul Eroilor de pe Caraiman, cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Nu a fost o misiune uşoară, nu a fost la îndemâna oricui, dar prin multă muncă, prin profesionalism şi dăruire, lucrările au fost finalizate cu succes", a afirmat ministrul Nicolae Ciucă în discursul susţinut în cadrul ceremoniei.


Crucea de pe Caraiman a fost reabilitată cu ajutorul militarilor
Image source: 
Facebook/Nicolae Ionel Ciucă

Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman a fost inaugurată la 14 septembrie 1928. Monumentul a fost ridicat la inițiativa Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria pentru a cinsti sacrificiul eroilor români din Primul Război Mondial.

Crucea are 28 de metri înălțime și două brațe cu lungimea de 7 metri fiecare. A fost realizată din profile de oțel, materialele de construcție au fost transportate cu funicularul Fabricii de Hârtie Bușteni până pe munte, iar de acolo au fost duse pe un traseu dificil cu căruțe trase de cai și de măgari.

Monumentul a fost conceput de arhitecții români Georges Cristinel și Constantin Procopiu. Lucrările au fost executate de angajații CFR. Fondurile necesare construcției au venit din donații private și de la instituții publice.

Crucea a intrat în Cartea Recordurilor în 2014.