Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bienala Art Encounters, la Timișoara. Cinci săptămâni, expun lucrări peste 100 de artiști

ovidiu_sandor_si_diana_marincu.jpg

Ovidiu Șandor și Diana Marincu, despre ultimele detalii de dinaintea Bienalei Art Encounters, de la Timișoara
Image source: 
Facebook / Fundația Art Encounters

Ne vedem la Timișoara, de la 1 octombrie. Bienala Art Encounters, poate cel mai ambițios eveniment dedicat artei contemporane din România, pregătește cinci săptămâni pline, cu expoziții și evenimente la care publicul va avea acces gratuit. Vor fi expuse aici lucrări semnate de peste 100 artiști români și internaționali. 

Primul weekend al bienalei, în intervalul 1 – 3 octombrie, e un adevărat maraton pentru mici și mari. Vor fi tururi ghidate cu artiștii și curatorii invitați, activități pentru copii, performance-uri, ateliere, discuții sau un picnic „alb”. Tot cu această ocazie va veni pentru prima dată la Timișoara curatorul Bernard Blistène, director, timp de opt ani, la Centre Pompidou.

Bienala Art Encounters se numește, în 2021, „Our Other Us” și își propune să ofere publicului, mai mult sau mai puțin avizat, o oportunitate unică de a explora potențialul artei de a conecta oamenii, chiar și vremuri precum cele pe care le trăim acum. 

„Bienala se desfășoară în acest an sub titlul umbrelă «Our Other Us», care e destul de greu traductibil în limba română, dar care sintetizează, de fapt, o preocupare atât a curatorilor și a scenei artistice în general, cât și, într-un fel, a întregului context în care ne plasăm, marcat de pandemie, în care relația cu celălalt trebuie regândită și granițele, de oricare ar fi ele, merită, într-un fel, să fie reformulate și regândite”, explică directorul artistic al Fundației Art Encounters, Diana Marincu.

Vizitatorii vor putea descoperi, în cele cinci săptămâni, instalații complexe, la sculpturi monumentale, picturi contemporane și artă video sau multimedia. O componentă importantă a bienalei este programul de mediere, realizat în parteneriat cu Asociația Culturală Contrasens. Acesta va include cursuri pentru copii, tururi ghidate ale expozițiilor, cursuri de introducere în arta contemporană pentru adulți sau ateliere de creație. 

Expozițiile și performance-urile vor avea loc atât în clădiri-emblemă ale Timișoarei, cât și în spații neconvenționale, unul dintre ele fiind Muzeul de Transport în Comun „Corneliu Mikloși”, deschis într-un fost depou de tramvaie. Chiar și aceste condiții deloc comode, era important ca bienala să meargă mai departe. Omul de afaceri Ovidiu Șandor, inițiatorul acestei eveniment, nu are nicio o îndoială: „Am considerat foarte important, în ciuda acestui an pandemic, să organizăm Bienala. Avem curatori care nu au putut ajunge la Timișoara și așa mai departe, dar cu atât mai mult am considerat mai important că trebuie să mergem înainte și să continuăm acest proiect început acum șase ani, în care, din nou, am invitat doi curatori internaționali, Kasia Redzisz, de la Tate Liverpool, și Mihnea Mircan, născut în România, dar cu activitate internațională deja amplă. Ei sunt cei care curatoriază expozițiile principale”.

Alături de cele două proiecte curatoriale, Bienala include și o expoziție invitată, care explorează relația dintre arta contemporană și poezie, Aripa secretă /Secret Wing, este un rezultat al colaborării dintre Maria Rus Bojan și Bogdan Ghiu și va fi deschisă la Muzeul de Artă. 

O parte dintre lucrări sunt comisionate speciale pentru Bienala Art Encounters și, foarte important, expozițiile aduc împreună, în aceleași spații, artiști foarte tineri și artiști recunoscuți deja în lumea artei. Ce veți vedea, practic, în cele două proiecte centrale? „«Our Other Us» este și un semnal pentru o reflecție despre noi și ceilalți, unde se termină această identitate colectivă și unde începe individualitatea, motiv pentru care cele două proiecte curatoriale centrale sunt complementare. Mihnea Mircan se axează în principal pe sondări ale sinelui și pe toate frământările care țin de individualitate, iar  Kasia Redzisz se uită mai degrabă la tipuri de colectivități”, spune Diana Marincu.

Bienala Art Encounters, ediția a patra, se va încheia în 7 noiembrie. Următoarea ediție va avea loc în 2023, în anul în care Timișoara ar trebui să fie Capitală Culturală Europeană.