Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zilele Europene ale Patrimoniului - Reședința Ambasadei Franței la București / 129 de ani

Ambasadoarea Franței în România, Excelența Sa Laurence Auer, a fost ghidul unui tur special la Reședința Franței

Reședința Franței în România și-a deschis porțile sâmbătă pentru publicul larg, cu ocazia celei de-a 38-a ediții a Zilelor Europene ale Patrimoniului, care se desfășoară sub sloganul „Patrimoniul pentru toți, împreună, să dăm viață patrimoniului”. 

Clădirea, care adăpostește numeroase obiecte de artă franceză, dar și românească, sărbătorește 129 de ani de existență.
În cursul zilei de sâmbătă, grupuri de câte 10 persoane, care s-au înscris în prealabil la acest eveniment, au putut vizita Reședința Ambasadei Franței la București în cadrul unor tururi ghidate.
Pentru reprezentanții presei, cea care și-a asumat postura de ghid prin încăperile vechi de mai bine de 100 de ani, a fost chiar ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer.

Clădirea realizată în stil neoclasic, a fost construită pentru a servi drept cancelarie şi ca locuinţă privată. Inaugurarea a avut loc în 1892, de către ministrul Franței din acea perioadă, Gustave de Coutouly, invitați de onoare fiind Principele Ferdinand și Principesa Maria, viitorii suverani ai României Mari.
„În inima bucureștenilor, Reședința Franței a fost mereu importantă pentru ei. În perioadele mai dificile, a fost un loc care a reprezentat libertatea și cultura europeană”, a explicat ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer.
De-a lungul timpului, mai mulți președinți francezi au trecut pragul Reședinței situată în  Piața Amzei: Charles de Gaulles, Valéry Giscard d'Estaing, François Mitterrand, Nicolas Sarkozy, François Hollande, dar și actualul șef de stat francez, Emmanuel Macron.
Reședința primește constant foarte multe vizite ale oficialilor francezi, lucru favorizat și de faptul că există numeroase zboruri între București și Paris, după cum ne povestește ambasadoarea Franței în România. De altfel, cea mai recentă vizită a avut loc chiar în această săptămână și este vorba despre cea a secretarului de stat francez pentru Afaceri Europene, Clément Beaune.

Printre obiectele de valoare ale Reședinței, se numără statuia din bronz care îl înfățișează pe Ludovic al XIV-lea și care datează din secolul al XVII-lea. Opera reprezintă o reproducere de dimensiuni reduse, realizată de sculptorul François Girardon. 

Însă arta franceză nu este singura care înfrumusețează decorul clădirii. În holul principal, unde se află sala ce duce la primul etaj al Reședinței, există tablouri semnate de pictorii români, precum Nicolae Grigorescu și Ion Țuculescu.

Salonul unde se țin dineurile oficiale se mândrește cu o veselă realizată acum mai bine 100 de ani, special pentru Ambasada din România. Este realizată din porţelan de Sèvres și ornată cu foiță de aur de 24 de karate.

În salonul de muzică, cu vedere către grădina din spate, se află un pian Pleyel din nuc, care nu a fost mutat niciodată din momentul în care a fost adus în clădire, după cum ne-a spus Ambasadoarea Franței la București.

Singura încăpere de inspirație modernă se pare că este biblioteca, care găzduiește o colecție impresionantă de cărți vechi, unele dintre ele provenind chiar din anii 1800. „Biblioteca reprezintă bogăția Reședinței. Aici sunt operele tuturor autorilor clasici”, ne spune ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer.

Chiar dacă clădirea a trecut prin două cutremure și s-au produs numeroase restaurări de-a lungul timpului, a reușit să-și păstreze identitatea: stilul neoclasic, mobilierul și decorațiile tipice perioadei lui Napoleon al III-lea confirmă acest lucru. Nu este pentru prima dată când porțile Resedinței Ambasadei Franței la București se deschid publicului larg. Acest lucru a avut loc pentru prima dată în 2013. Față de anii precedenți, în acest an a fost prezentată, în mod excepțional, o expoziție exclusivă de fotografii de arhivă ale Agenției Naționale de Presă, Agerpres. Scopul expoziției a fost evocarea istoriei Reședinței, prin intermediul celor mai importante episoade din relațiile diplomatice franco-române.