Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


75 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes

afis_cannes.jpg

Sursa imaginii: 
festival-cannes.com

Mari personalităţi ale cinematografiei mondiale, precum Roberto Rossellini, Walt Disney, Billy Wilder, George Cukor, David Lean sau Jean Renoir s-au numărat printre invitații primei ediții a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc în intervalul 20 septembrie-5 octombrie 1946.

Istoria Festivalului de Film de la Cannes începe în anul 1939, atunci când cineaştii francezi au dorit să pună bazele unui festival capabil să rivalizeze cu cel de la Veneţia. La 9 mai 1939, oraşul-gazdă a evenimentului a fost desemnat Biarritz, dar la insistenţele lui Georges Prade, consilier municipal la Paris, s-a decis, la 31 mai 1939, în favoarea oraşului Cannes.

Dacă totul ar fi decurs conform planului, prima ediţie a Festivalului de la Cannes s-ar fi desfăşurat în 1939, sub preşedinţia lui Louis Lumière.

Totuşi, din cauza circumstanţelor istorice, debutul Festivalului de la Cannes a avut loc abia la 20 septembrie 1946. De atunci, a fost ţinut anual cu excepţia anilor 1948 şi 1950, apoi, începând cu 1952, în fiecare lună mai.

 

 

Festivalul de Film de la Cannes îşi câştigă notorietatea în anii '50, datorită prezenţei a numeroase staruri şi personalităţi internaţionale ale cinematografiei, precum Kirk Douglas, Sophia Loren, Grace Kelly, Brigitte Bardot, Alain Delon, Gina Lollobrigida.

Premiul Palme d'Or este distincţia supremă oferită în cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Trofeul are forma unei frunze de palmier, simbol prezent pe o serie de arme stocate în oraşul vechi din Cannes. A fost realizat de bijutierul Lucienne Lazon, suferind de-a lungul timpului câteva modificări minore.

A fost acordat, în premieră, în anul 1955, înlocuind Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film, decernat din 1949 celei mai bune realizări cinematografice. Primul ''Palme d'Or'' a fost acordat filmului ''Marty'', regizat de Delbert Mann.

Din 1964 până în 1974, s-a revenit la formula de Mare Premiu al Festivalului Internaţional de Film, din motive administrative. Totuşi, în 1975 a fost reintrodus trofeul în formă de frunză de palmier, care a rămas până în prezent distincţia cea mai importantă a Festivalului de la Cannes.

În 1975, Premiul Palme d'Or i-a revenit regizorului algerian Mohammed Lakhdar-Hamina pentru pelicula ''Chronique des annees de braise''. La ediţia imediat următoare, câştigătorul prestigioasei distincţii a fost americanul Martin Scorsese pentru filmul ''Taxi Driver''.

În anul 2007, Premiul Palme d'Or i-a revenit regizorului român Cristian Mungiu pentru ''4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile''. De-a lungul anilor, 11 filme româneşti au obţinut premii la diferite categorii în cadrul festivalului, primul dintre acestea fiind, în anul 1957, scurtmetrajul de animaţie "Scurtă istorie", realizat de Ion Popescu-Gopo.

 

Surse : www.festival-cannes.com, agerpres.ro