Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Highlight-urile culturale din weekend: Câmp de Maci, Mihaela Runceanu și o „Casă cu Păpuși”

La Teatrul Apollo111 puteți vedea seria de spectacole „Disco ’89” care prezintă mai multe viziuni asupra vieţii şi morţii uneia dintre cele mai populare artiste din România comunistă, Mihaela Runceanu. Tot din acest weekend va rula pe marile ecrane documentarul Casa cu Papusi – o poveste a tineriții fără bătrânețe și regizorul Eugen vorbește la RFI despre “Câmp de Maci”,  debutul sau regizoral, multipremiat la festivalele de film internaționale.

Eugen Jebeleanu: Filmul reprezintă un manifest pentru promovarea diversității în artă

Lansat pe marile ecrane în urmă cu o săptămână, Câmp de Maci – debutul regizoral al lui Eugen Jebeleanu, a avut joi o proiectie specială chiar la Cinema Muzeul Tăranului Român, locul în care în urmă cu 8 ani un grup ultraconservator a oprit proiecția unui film LGBT. Incidentul care a inspirat filmul a fost sancționat de CEDO din cauza încălcării libertății de întrunire a comunității LGBTI iar România trebuie sa plateasca acum daune de aproape 60.000 de euro. Eugen Jebeleanu spune că filmul reprezintă un manifest pentru promovarea diversității în artă si  despre necesitatea ca mai mulţi oameni cu voci publice să îşi dezvăluie identitatea sexuală, sprijinind astfel mai mult comunitatea.

Catinca Drăgănescu, regizoare: Mihaela Runceanu nu avea dosar la Securitate

 

 

Cântecele Mihaelei Runceanu se pot auzi pe scena Teatrului Appollo111 în DISCO ’89, o serie de spectacole care prezintă mai multe viziuni asupra vieții și morții uneia dintre cele mai populare artiste din România comunistă. Catinca Drăgănescu și Gabriel Sandu vor pune fiecare în scenă câte un spectacol, propunând abordări diferite, dar construite în jurul legendei care înconjoară personalitatea și finalul tragic al cântăreței, încă învăluit în mister și teorii ale conspirației. Seria DISCO ’89 este bazată pe o cercetare de peste 3 ani spune regizoarea Catinca Drăgănescu.

 

Tudor Platon, regizor „Casa cu Păpuși”: Bunica mea mi-a zis că bătrânețea trebuie să o pregătești singur, nu trebuie să o lași să vină peste tine

Dacă v-ați întrebat vreodată cum sunt bunicii noștri dincolo de rolul pe care îl au în familie, găsiți un răspuns la Tudor Platon. În documentarul care marchează debutul său regizoral, directorul de imagine ne invită în „Casa cu păpuşi” unde descoperă un univers aparte – cel al modului în care bunica sa își menține vitalitatea înconjurată de prietenele ei.

Este probabil unul dintre ultimele weekenduri în care sălile de teatru și cinema vor fi deschise, așa ca vă îndemn să profitați de ocazie pentru a vă încărca bateriile culturale.