Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA returnează Irakului o adevărată bijuterie arheologică: Tăblița lui Ghilgameș

ghilgames.png

Tăblița lui Ghilgameș (stânga) expusă la Washington, 23 septembrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Statele Unite au predat recent autorităților irakiene o piesă arheologică de o valoare inestimabilă, furată dintr-un muzeu din Bagdad în urmă cu 30 de ani și care a ajuns în mod ilegal pe teritoriul american. Este vorba despre ”tăblița lui Ghilgameș”, vestigiu al civilizației mesopotamiene, cu o vechime estimată la cca 3500 de ani și care conține fragmente scrise în cuneiforme din celebra Epopee a lui Ghilgameș, capodoperă a literaturii universale.

Prețioasa piesă arheologică, numită și "tăbliţa visului lui Ghilgameş", ar fi fost "introdusă în mod fraudulos pe piața americană de artă în 2007", după care a fost confiscată de autoritățile judiciare ale țării în 2019, potrivit AFP care citează UNESCO.

Această restituire reprezintă "o victorie majoră asupra celor care mutilează moștenirea culturală" și permite "poporului irakian să se reconecteze cu o pagină din istoria sa", a declarat d-na Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, participantă la ceremonia de joi, de la Washington, pentru predarea acestei piese autorităților irakiene.

Foto: unesco.org

Potrivit lui Kenneth Polite, un înalt responsabil din departamentul american al justiției, tăblița a dispărut dintr-un muzeu irakian în 1991, după care a fost localizată abia în 2001, pe teritoriul Regatului Unit.

Un anticar american ar fi cumpărat-o în 2003 de la o familie de origine iordaniană stabilită la Londra. A fost apoi transporată în mod fraudulos în SUA, în 2007, unde a fost vândută pentru 50 000 de dolari, însoțită fiind de un certificat de origine fals.

În 2014 a fost cumpărată pentru suma de 1,67 milioane de dolari, de către familia Green, proprietara companiei de decorațiuni Hobby Lobby, care a dorit să o expună într-un muzeu diun Washington.

În 2017 un specialist al acestui muzeu și-a dat seama că actele însoțitoare ale piesei arheologice erau false și a sesizat autoritățile americane.

În cadrul ceremoniei de la Washington, ministrul irakian al culturii a mulțumit autorităților americane și a invitat ”toate universitățile, muzeele și pe toți colecționarii din lume să dea dovadă în viitor de aceeași vigilență și interes pentru restituirea bunurilor culturale furate din țările de origine”.

Potrivit AFP, în iulie anul trecut, 17.000 de piese arheologice, cele mai multe vechi de aproximativ 4.000 de ani, au fost returnate Irakului de către autoritățile americane. Majoritatea acestora datează din perioada sumeriană, una dintre cele mai vechi civilizații din Mesopotamia.

Timp de decenii, Irakul a fost jefuit de antichitățile sale, pe parcursul diferitelor conflicte interne și internaționale, inclusiv invazia americană din 2003.