Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum și-a făcut loc știința în artă și de ce „nu te poate învăța nimeni să devii artist”

Mihaela Hudrea s-a născut la Cluj-Napoca în 1989, și pare că a știut dintotdeauna că vrea să devină artist. Este licențiată la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și a absolvit un masterat la Academia de Arte KASK Gent, Belgia, dar s-a întors apoi în Clujul natal. Deși are o solidă bază teoretică, tânăra artistă povestește că un artist trebuie să aibă o energie aparte, că universitatea este locul unde descoperi cine este tu ca artist, pentru că altfel nimeni nu te poate învăța cum să fii artist sau cum să devii artist.

„Procesul meu artistic aș spune că este un fel de meditație asupra lumii. Picturile și instalațiile pe care le creez sunt o analiză a ceea ce mă înconjoară și, de altfel, prezintă și cumva va interesul meu pentru o estetică minimalistă”, spune Mihaela Hudrea, care a participat la cea mai recentă ediție a Bienalei Art Encounters 2021, unde 100 de artiști au expus în cadrul evenimentului. Organizate în patru expoziții internaționale, lucrările au transformat orașul în capitala artei contemporane. 

„Sunt șase picturi pe care le-am făcut special pentru această Bienală și, având în vedere că tematica Bienalei face referire la mediul înconjurător și ecologie, eu mi-am întors cumva atenția spre relația noastră cu Pământul și așa am folosit ca inspirație momente din istorie care au schimbat percepția noastră despre planeta pe care locuim. Am venit și cu un răspuns personal cumva la întrebarea „Cum să coabităm?”, care este și titlul expoziției”.

Tânăra artistă, care spune că această meserie este una care se face fără pauză, fiindcă ideile „te macină și vrei să le realizezi cu orice preț”, se declară fascinată de obiectivitatea științei și de modul în care aceasta influențează viziunea noastră asupra lumii. „Iar atunci bineînțeles că temele pe care le abordez în practica mea se nasc din teorii științifice și reflectă probleme universale cum ar fi relația noastră cu Pământul și Universul”.