La moartea unui trubadur din alte vremuri...

mariachi.png

Vicente Fernandez într-un concert, în 2019
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Vicente Fernandez, pitorescul trubadur cu sombrero care a încântat cu romanțele sale generații la rând de sentimentali, din Mexic până în Argentina, a încetat din viață zilele trecute, la vârsta de 81 de ani, într-un spital din Guadalajara, a anunțat oficial familia sa pe Instagram.

Maestrul absolut al genului "rancheras" - cântece de dragoste acompaniate de mai multe chitare și de nelipsitele trompete, a fost internat în spital la începutul lunii august. Suferise un atac cerebral în timp ce se afla la ferma sa de lângă Guadalajara, capitala statului Jalisco, - acolo de unde provine tequila și, totodată, sediul unuia din cele mai periculoase carteluri de droguri din lume.

Interpretul sentimental și macho al unor șlagăre precum “Por tu maldito amor” (“Iubirii tale blestemate”) sau "Que te vaya bonito" (“Își doresc tot ce-i mai bun)” a vândut 70 de milioane de discuri în 50 de ani de carieră, încununată cu 3 premii Grammy și 9 "Latin Grammys".

Idolul unei întregi țări, cu umbrele și luminile sale, rafinat și violent, "Chente" a trăit drama vieții sale în timpul unui turneu în 1998, când fiul său Vicente Fernandez Jr a fost răpit și ținut ostatec timp de 121 de zile de către o bandă criminală care cerea o recompensă de 10 milioane de dolari pentru a-l elibera. Până la urmă tânărul a fost eliberat dar... după ce i-au fost tăiate două degete.

Se spune că unul dintre ceilalți fii ai săi a fost prieten cu un ”capo” din cartelul Sinaloa, potrivit jurnalistei argentiniene Olga Wornat, care a publicat recent o biografie a familiei, numită "El ultimo rey" ("Ultimul rege").

Cu cizmele, favoriții, sprâncenele groase și mustața sa, "Sinatra al muzicii ranchera" – cum a fost numit de ziarul american Houston Chronicle în 1991 – l-a urât cu înverșunare pe unul dintre rivalii săi, care a murit în 2016, Juan Gabriel, "Pentru că era homosexual, iar Chente era un bărbat din alte vremuri...", precizează Olga Wornat.

Fernandez și-a părăsit fanii chiar în ziua în care zeci de mii de pelerini merg la altarul Fecioarei din Guadalupe în Mexic, sursa de inspirație a orchestrelor de mariachi.

Printre numeroasele reacții de după moartea sa, se remarcă cea a președintelui țării, Andres Manuel Lopez Obrador, care a salutat "simbolul muzicii ranchera din zilele noastre, cunoscut și iubit în Mexic și în lumea întreagă".

 

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24