Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mexic: Piese arheologice din patrimoniul național recuperate din Franța

mexic_franta.png

Ministrul francez de externe Jean-Yves le Drian (dreapta imaginii) și președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador la México City, 20 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Ambasada Mexicului din Franța a expus recent la sediul său din Paris optsprezece piese arheologice recuperate din Franța, majoritatea fiind restituite de o familie de colecționari stabiliți în această țară.

Pe 6 decembrie, Diana Filiu Chaparro, din partea acestei familii, a returnat ambasadei 16 dintre aceste piese. Alte două articole au fost predate anonim ambasadei la 15 noiembrie.

Aceste 18 piese au fost expuse luni la Paris, urmând a fi transportate în Mexic.

Lotul cuprinde trei figuri de lut datând din perioada clasică mesoamericană (100-700 d.Hr), dar și opt din ceramică, dintre care un vas de lut descoperit în platoul central, provenind din perioada preclasică mesoamericană târzie (200 î.Hr - 200 d.Hr).

"Patrimoniul unei țări nu este de vânzare, reprezintă identitatea noastră națională (...) E vorba de piese care nu au fost cumpărate, ci donate. Această donație este rezultatul unei întregi campanii a guvernului mexican de a recupera acele vestigii care fac parte din patrimoniul arheologic al Mexicului”, explică Ingrid Arriaga, reprezentantă a Institutului cultural mexican în Franța.

Obstacole

Dar autoritățile mexicane s-au confruntat cu numeroase obstacole de natură de juridică. Conform legislației franceze, Mexicul trebuia să dovedească faptul că piesele au fost obținute în mod ilegal. Însă "e dificil să urmărești traseul lor, dat fiind că aceste piese au ieșit din țară la începutul secolului XX", subliniază Arriaga.

La sfârșitul lunii ianuarie, ambasada mexicană a cerut anularea unei licitații organizate de Christie’s la Paris. În ciuda sprijinului acordat în acest sens de alte patru țări din America Latină, 136 de piese – dintre care un topor maiaș – au fost vândute la 10 noiembrie a.c, cu peste 3 milioane de euro.

Actualul guvern mexican, aflat la conducere din 2018, susține că a putut repatria până acum "5 800" de obiecte de artă pre-hispanice. Aceste piese sunt expuse în mai multe centre culturale ale țării, începând cu celebrul Muzeu de Antropologie din Mexic, care găzduiește până în februarie o expoziție intitulată "Măreția Mexicului", dedicată aniversării a două secole de la declararea independenței țării.

Ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves le Drian, s-a aflat în vizită în Mexic la începutul acestei săptămâni, prilej cu care a vizitat expoziția amintită, care include și 30 de piese împrumutate de diverse muzee franceze.

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24