Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Denzel Washington, la 67 de ani - un ”Macbeth” care va face istorie

denzel_washington.png

Denzel Washington la lansarea filmului "The Tragedy of Macbeth", Los Angeles, 16 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
Lisa O'Connor / AFP via France24

De la apariția piesei de teatru a lui Shakespeare în urmă cu patru secole, Macbeth nu a fost niciodată întruchipat de un actor cu experiența lui Denzel Washington, scrie AFP.

Actorul laureat de două ori cu Oscar, considerat unul dintre cei mai mari din generația sa, a primit deja nominalizări la majoritatea premiilor de film pentru rolul din "The Tragedy of Macbeth", recent lansat pe platforma Apple TV+.

Are acum 67 de ani și joacă alături de o Lady Macbeth de 64, interpretată de Frances McDormand, un cuplu care poate părea prea în vârstă pentru a mai produce un urmaș la tron. „Sunt obosiți, sunt bătrâni”, explică Denzel Washington pentru AFP, adăugând că trecerea timpului joacă un rol major în această versiune, împingându-i pe cei doi spre răutate și nebunie.

„Cei doi gândesc astfel: a venit și vremea noastră, ni se cuvine, dați-ne tot! O situație extremă, care cere măsuri extreme. Iar timpul nu stă în loc”, mai spune el.

Ar fi interpretat diferit acest personaj care se luptă cu sabia în mână în două scene de-a lungul filmului, în urmă cu douăzeci sau treizeci de ani? „Probabil aș fi fost mai în formă. Fără a fi limitat de starea actuală a genunchilor mei”, se amuză el.

Un lucru de neignorat, Denzel Washington este de culoare, precum și Corey Hawkins, în vârstă de 33 de ani, care îl interpretează pe dușmanul său, Macduff. Deși complet anacronic pentru o poveste care se presupune că are loc în Scoția secolului al XI-lea, acest detaliu nu reprezintă o noutate pentru poveste. Orson Welles, de exemplu, a pus în scenă o versiune a piesei în 1936 în care toți protagoniștii erau de culoare.

„Evident că suntem diverși și cred că este un lucru grozav”, a spus Denzel Washington în timpul unei conferințe de presă. „După umila mea părere, nici nu ar trebui să fim în punctul în care să menționăm diversitatea ca fiind ceva special. Acești tineri – negri, albi, albaștri, verzi, oricum ar fi ei – sunt foarte talentați și pricepuți, acesta este motivul pentru care se află aici”, a insistat actorul.

„Nu îmi pot schimba culoarea pielii sau a părului, dar pot fi foarte bun acolo unde oamenii se așteaptă mai puțin , a spus la rândul său Corey Hawkins.

„Cu alți ochi”

Regizorul Joel Coen a ales să realizeze pelicula în alb-negru, cu un cadru aproape pătrat, similar cu cel folosit spre sfârșitul erei filmului mut, și efecte sonore minime care îi conferă parcă aroma Hollywoodului timpuriu.

„Macbeth” a fost adaptat pentru marele ecran în reptate rânduri, inclusiv de regizori legendari precum Orson Welles, Akira Kurosawa („Throne of Blood”) sau Roman Polanski.

Denzel Washington declară că nu a văzut niciuna dintre aceste versiuni și chiar le-a evitat în mod deliberat, pentru a nu ajunge să se gândească în sinea lui, „la naiba, cum aș putea egala așa ceva?” „Nu am vrut să îmi afecteze prestația, așa că am intervenit cu ochi noi și cu imaginația proprie”, explică actorul, al cărui Macbeth blând și subtil la început se lasă pradă rapid furiei, ambițiilor și nebuniei.

Nu este prima oară când Denzel Washington interpretează un personaj al lui Shakespeare: l-a jucat pe Broadway pe Iulius Cezar și a apărut în filmul „Much Ado About Nothing” de Kenneth Branagh.

Corey Hawkins speră că cei mici proveniți din rândul minorității vor dori, la rândul lor, să aibă tangență cu Shakespeare, după ce îi vor vedea pe actorii de culoare din film.

Pentru că „da, negrii îl iubesc pe Shakespeare. Probabil că îl iubim fără ca măcar să știm, pentru că există o mulțime de referiri la opera sa în cântecele și cultura pe care o iubim...  Ne aparține și nouă, așa cum aparține tuturor” și altora”, spune Corey Hawkins.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.