Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Perfect Strangers” în varianta arabă a devenit subiect de mari controverse

ashab-wala-aaz.jpg

Scenă din filmul „Ashab wala Aaz” produs de Netflix
Scenă din filmul „Ashab wala Aaz” produs de Netflix
Sursa imaginii: 
Khaled Desouki, AFP

Platforma de streaming Netflix a stârnit un val de indignare în Egipt după difuzarea filmului panarab „Ashab wala Aaz” („Cei mai buni prieteni din lume”), pe motiv că ar „încalca valorile familiei”. Unii critici chiar cer chiar interzicerea multinaționalei americane în țară.

Netflix spera să dea lovitura cu prima sa producție panarabă, „Ashab wala Aaz”. Scopul a fost atins: în Egipt, cea mai populată dintre țările arabe, o parte doresc să-l interzică, pe când restul se grăbesc să-l vadă.
Senzația mult așteptată a începutului de an, filmul reunește actori cunoscuți din Liban și Egipt, cei doi giganți ai culturii pop arabe, fiind remake-ul unui lungmetraj italian de succes, „Perfect Strangers” a cărui versiune franceză este deja un hit pe platforma online.

La trei zile de la lansare, filmul, care spune povestea unui joc între prieteni care duce la o răsturnare nefericită de situație, se află în topul celor mai vizionate zece filme de pe Netflix din spațiul arab.
Totuși, în Egipt, un avocat a făcut o sesizare la Ministerul Culturii și serviciul de cenzură pentru a „interzice” filmul, despre care spune că ar avea „ca scop încălcarea valorilor familiale”, în timp ce deputatul Moustafa Bakri a cerut o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a analiza situația.

Interdicții pentru Netflix

Povestea filmului vorbește despre trei cupluri – două din Liban și unul din Egipt – care se întâlnesc pentru a lua cina împreună. Pe parcursul serii, cei prezenți sunt de acord să joace un joc: fiecare își pune telefonul pe masă, urmând să împărtășească fiecare mesaj sau apel întregului grup. Astfel ies la iveală amante, trădări, conexiuni și dezvăluiri, iar unul dintre membrii grupului se dovedește a fi homosexual.
Deputatul Moustafa Bakri susține că a analizat fiecare scenă, și că „apar mai mult de douăzeci de scene pornografice”, după spusele sale, deși în film, interzis copiilor sub 16 ani din motive de limbaj, nu apare nicio scenă erotică, nici măcar un sărut.

Deputatul, care se prezintă des drept un gardian al moravurilor, a mers pe toate platourile celor mai urmărite talk-show-uri din țară pentru a cere interzicerea definitivă a Netflix în Egipt.
Motivul? Cum să fii un tată care discută cu fiica lui despre prima ei relație sexuală și să „aperi homosexualitatea, când noi suntem o societate orientală”, a fost declarația acuzatoare a lui Moustafa Bakri.
Conform criticului de film Tarek al-Chennaoui, „există o diferență între a nu denunța un fenomen și a-l încuraja”, într-o țară în care homosexualitatea nu este interzisă în mod expres, dar în care represiunea persoanelor LGBTQ+ s-a amplificat odată cu investirea președintelui Abdel Fattah al-Sissi în 2014.

O actriță criticată

Mai presus de toate, susține Tarek al-Chennaoui, cinematografia egipteană  nu a fost niciodată prea precaută.

În urmă cu aproape 20 de ani, publicul se îmbulzea în cinematografe pentru a vedea  „Sahr el-Layali” („Nopți albe”), povestea a patru cupluri care se sfâșie după o cină între prieteni, care a avut ca meniu adulterul, impotența masculină și diferențele dintre clasele sociale.

Mai multe filme egiptene, inclusiv „Clădirea Yacoubian”, adaptat după romanul lui Alaa Al-Aswani, au abordat deja subiectul homosexualității în mod explicit.

Iar culmea ironiei, în 2016, premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cairo a fost acordat filmului „Perfect Strangers”...

Dar într-o țară în care conservatorismul și rigorile islamului au continuat să progreseze, toate criticile sunt concentrate în jurul unei femei, singura actriță egipteană din film, Mona Zaki.
Pe micile ecrane, aceasta joacă rolul unei femei prinse între o mamă vitregă care o disprețuiește și un soț care nu îi mai arată afecțiune. Internauții o reduc pe actriță - care a debutat alături de soțul ei, Ahmed Helmi, în filmul „Sahr al-Layali” -  la statutul unic de soție.
În loc să i se adreseze direct, criticii filmului i se adresează soțului acesteia, unul dintre cei mai faimoși actori egipteni, care nu face parte din distribuția producției Netflix.

„Cum i-a putut permite soției sale să joace acest rol?”, spun comentariile. Alții merg până într-acolo încât să pretindă un divorț imediat.

„Este un film curajos și original”, a scris pe Facebook Khaled Ali, figură reprezentativă a politicii egiptene de stânga. „Tot ce abordează există în societatea noastră, fără supărare pentru cei care preferă să ignore aceste aspecte, să tacă sau să atace”.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.