Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Trenulețul” Chișinău-București ajunge la Torino. Zdob și Zdub și frații Advahov vor merge la Eurovision (VIDEO)

R.Moldova va fi reprezentată în acest an la Eurovision de celebrii frați Advahov și Zdob și Zdub. Piesa ”Trenulețul”, prin mesajul unionist pe care îl promovează, reamintește că R.Moldova și România sunt aceeași țară. La etapa națională, unele versuri au fost modificate, dar artiștii dau asigurări că la concursul de la Torino, va fi interpretată piesa originală. Cântecul Zdubilor și al fraților Advahov a acumulat cel mai mare punctaj din partea juriului, în urma audițiilor live, transmise în direct la postul public de televiziune. În 2022, ”Trenulețul” urmează a fi inclus în noul album al trupei Zdob și Zdub și al fraților Advahov.

Trupa etno-rock Zdob și Zdub de la Chișinău revine pe scena de la Eurovision, pentru a treia oară. De această dată, alături de frații Advahov, cunoscuți artiști moldoveni, care promovează intepreți de muzică populară atât din România, cât și din R.Moldova. Acum, Zdubii și frații Advahov se pregătesc pentru a participa în mai, la Torino, la concursul internațional Eurovision Song Contest. 

Piesa ”Trenulețul”, prezentată în decembrie, o dată cu relansarea circulației trenului Chișinău-București, este apreciată pe cele două maluri ale Prutului. Pe Youtube, ”Trenulețul”, o combinație între folclor și rock, are peste 1,7 mln de vizualizări, până în prezent. Videoclipul este filmat în trenul de pe ruta Chișinău-București. Un grup de tineri moldoveni se distrează, în drum spre capitala României, fiind acompaniați de frații Advahov și Zdob și Zdub.

Să spunem că, artiștii moldoveni dețin cetățenia România. Solistul trupei Zdob și Zdub, Roman Iagupov, este vorbitor nativ de rusă. S-a născut în orașul Volgograd din Rusia, în septembrie 1973. Un an mai târziu, ajunge la Strășeni, întrucât mama sa este din R.Moldova.

”Folclorul fraţilor Advahov şi rock’n’roll-ul formaţiei Zdob şi Zdub se combină armonios în noua piesă muzicală”, au menționat membrii juriului Eurovision, etapa națională. 

Mulți internauți, în special de peste Prut, cred că piesa ”Trenulețul” ar reprezenta cu brio și România, la Eurovision. De altfel, este apreciat și faptul că R.Moldova transmite acum europenilor un mesaj unionist, în contextul situației tot mai tensionate cu Rusia.  

Reprezentanții Republicii Moldova vor evolua în prima semifinală, pe 10 mai, alături de alte 17 țări. Marea finală a concursului va avea loc pe 14 mai. Moldova participă la Eurovision începând cu 2005. Atunci, țara noastă a fost reprezentată de trupa Zdob şi Zdub cu piesa ”Bunica bate toba”, clasându-se pe locul șase. În 2011, trupa rock a mers la Eurovision cu piesa ”So Lucky”, clasându-se pe locul 12.