Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un profesor american de medicină îi cere Martei Petreu să retragă afirmația că Mihai Eminescu nu a fost antisemit

marta_petreu_eminescu.jpg

Marta Petreu Mihai Eminescu
Marta Petreu a afirmat că Mihai Eminescu nu a fost antisemit
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Profesorul de medicină Peter Manu din Statele Unite i-a cerut filosoafei și scriitoarei Marta Petreu să-și retragă afirmația recentă cu privire la faptul că Mihai Eminescu nu ar fi fost antisemit. Poetul a scris numeroase articole de presă în careera extrem de critic la adresa evreilor din România în a doua jumătate a secolului XIX.

Profesorul Peter Manu i-a adresat Martei Petreu, care este și profesor de filosofie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, următoarea scrisoare deschisă:

"Stimată doamnă profesor Petreu

 Vă scriu pentru a-mi exprima puternicul protest față de o declarație pe care ați făcut-o într-un dialog cu domnul Gellu Dorian, publicată în România Literara (3/2022):

“El [Eminescu] nu a fost niciodată antisemit (antisemitismul presupune o atitudine irațională față de evrei, pe care nu îi acceptă în nici un fel de condiții), ci, inițial, după moda timpului și locului, a fost un anti-israelit motivat național și economic, cu obiecții la adresa evreilor, dar și cu o soluție pentru acceptarea lor în România. El nu le-a obiectat evreilor nici religia, nici „rasa“, ci numai faptul că se ocupă de comerț (care, pentru el, nu era o muncă!) și faptul că nu vorbesc românește.”

Antisemit contra „anti-israelit” este o distincție fără nicio diferență. Nu a fost folosită de niciun cercetător serios. Este un joc de cuvinte necinstit și periculos.

Ideea că antisemitul acționează irațional, în timp ce anti-israelitul are o justificare rezonabilă este fără echivoc greșită și condamnabilă.

Vă rugăm să corectați/retrageți declarația cât mai curând posibil. Dacă nu faceți acest lucru, mă va obliga să-mi amplific protestul către Liga Anti-Defăimare (Anti Deffamation League), Bnai Brith International, PEN Club, Universitatea Babeș-Bolyai și alte organizații care monitorizează declarațiile antisemite.

Acest mesaj este copiat ambasadorilor României în Statele Unite și Israel.

Al dumneavoastră

Peter Manu, MD

Profesor de Medicină

Universitatea Hofstra

Hemspead, NY"

Am adresat un email Martei Petreu pentru a obține reacția sa.

Eminescu - ziarist antisemit

Peter Manu a acordat un interviu la RFI în care explică de ce Eminescu a fost antisemit. În primul rând citează patru versuri din poezia Doina scrisă în 1879 și modificată ulterior:

"Din Boian la Cornu Luncii

Jidovește'nvață pruncii

Și sub mână de jidan

Sunt românii lui Ștefan."

Peter Manu
Sursa imaginii: 
Peter Manu

Profesorul Manu se referă apoi la articolele lui Eminescu, publicate în ziarul Partidului Conservator Timpul în perioada 1877 - 1883, în număr de circa 100 din totalul de 1.500 pe care academicianul Dumitru Vatamaniuc le-a adunat într-o carte intitulată: "Mihai Eminescu. Chestiunea evreiască" (Editura Vestala). 

Critica la adresa Martei Petreu se referă la distincția pe care o face la Eminescu între antisemitism - ca o manifestare emoțională - și anti-izraelitism. Profesorul citează dintr-un articol al lui Eminescu din 1879: "Nu există dar român de rit izraelit, pentru că nu există izraeliți care în familie să vorbească românește, pentru că nu există izraeliți care să intre în relație de căsătorie cu români. Evreu e evreu, se simte evreu și până acum nici n-a voit să fie altceva decât evreu." 

"La acea vreme Regele României, Carol I cu siguranță nu vorbea cu soția lui românește acasă și nici nu se considera român încă", adaugă profesorul Manu care spune că un discurs similar celui al lui Eminescu poate fi întâlnit la Adolf Hitler în 1919 într-o scrisoare adresată unui fost camarad de armată din primul război mondial, Adolf Gemlich, în care-și definea crezul antisemit înainte ca mișcarea nazistă să fi luat ființă. 

"Antisemitismul ca mișcare politică nu este și nici nu trebuie să fie modelat pe factori emoționali, ci trebuie să fie argumentat numai prin fapte. Și care sunt faptele? Trăiește printre noi o rasă străină care nu vrea și care de fapt nici nu poate să scape de caracteristicile ei rasiale, de emoțiile ei particulare, de gândurile și ambițiile lor", scria Hitler la 40 de ani după Eminescu.

Întrebat dacă scrisoarea sa către Marta Petreu nu va da apă la moară antisemiților, profesorul Manu răspunde: "E foarte posibil, nu neg, dar putem să ne întoarcem la fapte și să-l cităm din nou pe Eminescu: 'Ce sunt acești oameni? Țărani? Nu. Proprietari? Nu. Învățați? Nici cât negru sub unghie' - asta o zice când rata de alfabetizare era de 10 ori mai mare decât a românilor - 'Fabricanți? Numai de palavre. Meseriași? Nu. Breaslă cinstită n-au. Ce sunt dar? Uzurpatori, demagogi, capete deșarte, leneși care trăiesc din sudoarea poporului' - unde am mai auzit noi asta acum 40 de ani? - 'ciocoi, boieroși și fuduli' scrie Eminescu. Există vreun dubiu că Eminescu era antisemit?" se întreabă profesorul Manu." "

Profesorul Manu a avut o intervenție critică și în vara lui 2021 când Academia Română a organizat o adunare informală care marca centenarul descoperirii insulinei atribuită medicului Nicolae Paulescu, un antisemit fanatic și notoriu. În urma unei scrisori adresate de Peter Manu președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, acesta a făcut o întoarcere de 180 de grade și a afirmat că Paulescu nu a descoperit insulina, anulând și o sesiune de comunicări programată în onoarea acestuia. Peter Manu este co-autor împreună cu istoricul Horia Bozdoghină al cărții "Polemica Paulescu - Știință, politică, memorie".

Profesorul Manu face însă o disctincție între Eminescu, care este un mare poet și a cărui operă literară nu este antisemită și Paulescu, care s-a considerat inclusiv ca om de știință un antisemit. 

 
Ascultați interviul cu Peter MANU realizat de Petru CLEJ