Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe Festivalul Internațional de film de la Berlin. Cum este reprezentată România

berlinala.png

La Berlin se instalează covorul roșu...
Sursa imaginii: 
STEFANIE LOOS AFP via France24

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului internaţional de film de la Berlin se deschide joi cu proiecţia în premieră mondială a peliculei ''Peter von Kant'', semnată de regizorul francez François Ozon, informează agenția DPA citată de Agerpres

Berlinala, care se va desfăşura până pe 20 februarie, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, alături de evenimentele similare de la Cannes şi Veneţia, şi unul dintre puţinele care şi-a reluat proiecţiile în prezenţa spectatorilor.

Din cauza restricţiilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19, proiecţiile din timpul Berlinalei vor avea loc la o capacitate de 50% a sălilor de cinema. Petrecerile şi recepţiile au fost anulate.

Juriul internaţional din acest an, prezidat de regizorul american M. Night Shyamalan - din care mai fac parte regizorul braziliano-algerian Karim Ainouz, producătorul franco-tunisian Said Ben Said, regizoarea germană Anne Zohra Berrached, cineasta şi scriitoarea din Zimbabwe Tsitsi Dangarembga, regizorul japonez Ryusuke Hamaguchi şi actriţa daneză Connie Nielsen -, va fi prezentat în timpul galei de deschidere de joi seară.

Circa 400 de filme reprezentând toate genurile, duratele şi formatele vor fi proiectate.

Actriţa franceză Isabelle Huppert, în vârstă de 68 de ani, va fi recompensată în cadrul Berlinalei din acest an cu un Urs de Aur onorific pentru întreaga carieră.

Anul trecut, Ursul de Aur pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc", în regia lui Radu Jude, povestea unei profesoare blamată de comunitate după apariţia unor înregistrări indecente pe internet.

 

Prezențe românești la cea de-a 72-a ediție a Berlinalei

Potrivit libertatea.ro, România este reprezentată la Festivalul de la Berlin cu câteva documentare și coproducții, astfel :

- Eseul documentar „Amintiri de pe Frontul de Est” de Radu Jude și Adrian Cioflâncă în competiția Berlinale Shorts, cu premiera mondială în 15 februarie (Citiți aici interviul acordat recent de Radu Jude Libertății).

- Coproducția germano-română „Wir könnten genauso gut tot sein”/„Am putea la fel de bine să fim morți” de Natalia Sinelnikova, cu Ioana Iacob în rol titular, deschide  în 11 februarie secțiunea Perspektive Deutsches Kino, consacrată filmelor germane. Ioana Iacob, actriță la Teatrul German de Stat din Timișoara, e și producătorul asociat al filmului. Lungmetrajul de debut al Nataliei Sinelnikova e o distopie care urmărește cum locatarii unei clădiri exclusiviste sunt cuprinși de angoasă la dispariția misterioasă a unui câine, descărcându-și spaimele pe agentul de pază interpretat de Ioana Iacob. 

- Documentarul columbiano-chiliano-românesc „Alis” de Clare Weiskopf și Nicolas van Hemelryck (a cărui postproducție a avut loc în studiourile Avanpost din București) în secțiunea pentru copii și tineret Generation 14plus. Filmat în Bogota, documentarul urmărește opt adolescente din medii defavorizate care sunt invitate să își imagineze o colegă fictivă, demers creativ ce le determină și să își descrie mediul, dar și să evadeze din el.

- Actrița franco-română Anamaria Vartolomei în Shooting Stars, platformă de promovare a tinerilor actori organizată de European Film Promotion. După ce a debutat la 11 ani alături de Isabelle Huppert în „My Little Princess”, de Eva Ionesco, Anamaria Vartolomei a avut anul trecut rolul principal în „L Événement”, de Audrey Diwan, film distins cu Leul de Aur și Premiul FIPRESCI la Veneția. Pentru rolul tinerei franțuzoaice din Franța anilor 60, când avortul era interzis, Vartolomei a fost nominalizată în acest an la premiile César pentru Cea mai bună speranță feminină și Lumière pentru Cea mai bună actriță.

- Proiectul de lungmetraj ficțiune – „Heia, Heia, Safari!” de Radu Jude, coprodus de jip Film & Verleih (Germany) și microFILM (România) în secțiunea „Berlinale Directors” din cadrul Berlinale Co-Production Market