Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victor Rebengiuc împlinește astăzi 89 de ani

victor_rebengiuc.jpg

Actorul Victor Rebengiuc
Sursa imaginii: 
Facebook / Ministerul Culturii

Victor Rebengiuc, unul din cei mai mari actori români din toate timpurile, împlinește astăzi 89 de ani.

A devenit o figură majoră în cinematografia românească mai ales după rolurile memorabile din Pădurea spânzuraților în regia lui Liviu Ciulei (1965), Moromeții în regia lui Stere Gulea (1986). Roluri excepționale a avut și în filmele lui Dan Pița (Tănase Scatiu, Dreptate în lanțuri, Faleze de nisip, Omul zilei) și Lucian Pintilie (De ce trag clopotele, Mitică?, Balanța, Prea târziu, Paradisul ultimelor opriri, Niki și Flo, Tertium non datur).

Din 1957 a jucat în peste 200 de roluri numai pe scena Teatrului Bulandra din București. Pe scenă a jucat în piesele regizate de: Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Yuri Kordonsky, Gábor Tompa, Alexandru Dabija și alții. Este căsătorit cu actrița Mariana Mihuț, colega sa de la Bulandra.

În 1989 a participat la Revoluția Română, făcând parte din cei care au intrat în clădirea Televiziunii Române. Ulterior, Rebengiuc a luat atitudine împotriva forțelor politice pe care le-a considerat moștenitoare ale regimului comunist și a cerut condamnarea retrospectivă a comunismului.

A fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București și director al Teatrului Bulandra. Descris drept unul dintre „monștrii sacri ai teatrului și filmului românesc”, în 2008 i-a fost acordat un doctorat onorific din partea UNATC, potrivit wikipedia.org.

Ministerul Culturii a postat joi pe pagina sa de Facebook un mesaj cu ocazia aniversării marelui actor:

Apostol Bologa sau Ilie Moromete sunt, astăzi, personaje memorabile asociate, firesc, cu Victor Rebengiuc, sărbătoritul zilei de 10 februarie, căruia îi urăm „La mulți ani”!

Colos al scenei românești, cu un talent artistic excepțional, a reușit să fie de-a lungul vieții puse în slujba publicului, în mod inegalabil, chipul și vocea a sute de personaje de film, teatru, radio și televiziune. Peste 200 de roluri a interpretat doar pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra, acolo unde și-a început activitatea în urmă cu 65 de ani și al cărui director a fost în perioada 1996-1998, iar în cinematografie a atins, de asemenea, un palmares extrem de bogat, cu peste 50 de filme.

Marele artist continuă să ne impresioneze și prin verticalitatea sa, prin bunănătatea de care dă dovadă, erudiția aparte și prin modul în care relaționează, rămânând un etalon de modestie, amabilitate și discreție”.