Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liviu Jicman, președintele ICR, la RFI: Vom sprijini prezențele culturale care cresc vizibilitatea României în străinătate

liviu_jicman_presedinte_icr.jpg

Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român
Sursa imaginii: 
Liviu Jicman/Arhiva personala

Anul acesta se împlinesc 146 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuşi. Institutul Cultural Român va marca evenimentul în mai multe reprezentanțe din străinătate, printre care Paris, Budapesta, Londra și New York, spune la RFI, președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman. Potrivit acestuia, ICR va sprijini prezențele culturale care cresc importanța României în străinătate și va susține evenimente din țară care au o vizibilitate internațională astfel încât turismul cultural să devină un obiectiv important .

Rep.: Pe fondul pandemiei de Covid 19, în ultimii 2 ani, ICR a anulat sau a reprogramat mai multe evenimente din străinătate. S-a continuat preponderent online promovarea culturii române. Care este situația în momentul de față? S-au reluat evenimentele cu public ?

Liviu Jicman: În cele mai multe locuri, da, s-au reluat evenimentele cu public, mai sunt scurte momente în care activitatea este redusă, dar sunt convins și, de asemenea, bucuros, că anul acesta evenimentele vor fi reluate fizic . De asemenea, aș adăuga un lucru. În opinia mea, este un lucru pe care l-am cerut și colegilor din străinătate, componenta online trebuie să devină una complementară și nu exclusivă, pentru toate manifestările pe care le organizăm.  Experiența cu pandemia ne-a forțat să ne dezvoltăm aceste abilități.

Rep: Ne puteți da câteva exemple de evenimente care se desfășoară în această perioadă, la Paris, la Berlin, la Londra?

Liviu Jicman : Sigur că da, și aș începe cu câteva evenimente dedicate Zilei Brâncuși. Se vor sărbători 146 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși și acest lucru va fi marcat în reprezentanțele ICR din străinătate. De exemplu, la Budapesta și la filiala de la Seghedin, chiar pe 19 februarie, vom marca Ziua națională Constantin Brâncuși, printr-o serie de proiecții cu imagini reprezentative pe fațadele sediilor de la ICR Budapesta și ICR Seghedin. La Londra și la New York, “Brâncuși around the world”, vom avea un proiect realizat de Art Safari împreună cu reprezentanțele ICR din Londra și New York. De asemenea, mă bucur să vă spun că pe 21 aprilie, la Berlin, va fi lansat proiectul “Compozitori în atelierul lui Brâncuși” , proiect care se va regăsi, o săptămână mai târziu, și la reprezentanța noastră de la Paris. Sunt multe evenimente care vor avea loc în reprezentanțele ICR din străinătate în această perioadă.

Rep.: Domnule Liviu Jicman, sunteți de 3 luni  noul președinte al Institutului Cultural Român. Ați prezentat, recent, o strategie pentru relansarea instituției.  În ce constă această strategie ?

Liviu Jicman : Adoptarea unei strategii a ICR este o obligație legală a Consiliului de conducere al ICR pe care acesta, în actuala sa componență, a îndeplinit-o. Am avut consultări, în primul rând cu membrii Consiliului de conducere, dar și cu specialiști din ICR, și cu specialiști independenți. Au fost eforturi susținute chiar dacă s-a realizat într-un timp relativ scurt de la desemnarea noii conduceri a ICR, dar am reușit să realizăm un document important și sustenabil pentru a crea cadrul de acțiune a ICR pentru următorii ani. Acesta va putea fi folosit pentru planificarea anuală și multianuală în cadrul ICR, va fi, dacă vreți, un ghid pe care reprezentanțele ICR din străinătate dar și noi, cei de aici, din Centrala ICR, și structurile care organizează proiecte să-l urmărim în conturarea programelor și proiectelor noastre.

Rep.:Ce proiecte v-ați propus ? Aveți fonduri să le puneți în practică ?

Liviu Jicman : Din păcate, în momentul de față, bugetul este unul redus, dar asta ține și de noi, să avem capacitatea instituțională să folosim util banii pe care îi primim. Anul trecut, și în contextul pandemiei, dar și în contextul unor probleme de management, execuția bugetară a fost una slabă și iată că am ajuns în situația  unui buget foarte mic, poate cel mai mic de când există Institutul Cultural Român. Chiar dacă am obținut o creștere de 14%, aceasta este afectată de creșterea utilităților, de sume angajate inclusiv pe mandatul anterior,  în anul trecut. Prin urmare, va trebui ca anul acesta să ne descurcăm cu puțin. Cu-atât mai mult este nevoie de a stabili priorități și de a ne concentra eforturile pentru lucrurile cu adevărat relevante. Este important să sprijinim prezențele culturale românești în context internațional valoros și relevant pe de o parte și, pe de altă parte, atunci când ICR este organizatorul unor evenimente, să avem obiective clare în gând pe care încercăm să le atingem prin organizarea acelor evenimente.  Anul acesta, prin colaborare cu Ministerul Afacerilor externe și cu alți parteneri instituționali,  avem în vedere câteva repere importante,  cum sunt cei 25 de ani de parteneriat strategic între România și SUA, împlinirea a 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie bilateral dintre România și Germania, dar bineînțeles că, în plan cultural, mă gândesc la evenimente importante la care ICR este parte anul acesta , reuniunea teatrelor de la Chișinău, Bienala de la Veneția și alte târguri importante de artă.

Rep.: Ce ne puteți spune despre activitatea ICR în țară ?

Liviu Jicman : ICR are câteva parteneriate importante cu evenimente sau proiecte culturale desfășurate în țară, însă misiunea noastră privește, în special, prezența culturii românești și reflectarea ei în străinătate așa că ceea ce personal mi-am propus, și am discutat acest lucru și în cadrul Consiliului de conducere ICR, este că ne dorim să susținem evenimente din țară care au o vizibilitate internațională și, de asemenea, să oferim această vizibilitate internațională, prin eforturile reprezentanțelor noastre din străinătate, sau prin cele mai bune căi pe care le vom găsi împreună cu organizatorii. Deja am menționat colaborările pe care le avem cu Art Safari prin reprezentanțele noastre, suntem în discuții și cu alți parteneri importanți, și sperăm să continuam și să creștem vizibilitatea internațională și intrarea pe piața internațională a culturii românești. De asemenea, dorim să creștem în România inclusiv turismul cultural, spectatori din alte țări care vin special pentru astfel de mari evenimente, cum este Festivalul Enescu, Festivalul internațional de teatru de la Sibiu, TIFF, Festivalul Național de Teatru, ș.a.m.d.

Rep.: Pentru toate aceste lucruri aveți nevoie de fonduri.

Liviu Jicman : Avem nevoie de fonduri, dar avem nevoie și de o mult mai bună planificare a cheltuielilor. Cred că dacă vom crește nivelul de management, astfel încât să avem o mai bună execuție bugetară, vom putea avea argumentele necesare astfel încât să creștem bugetul. Cuvântul cheie aici, pe care trebuie să-l avem în vedere, ar fi cuvântul predictibilitate. Pentru reprezentanțele noastre din străinătate este foarte important, pe lângă nevoia de a avea resurse bugetare, ca acestea să fie predictibile, și, de aceea, am insistat în cadrul Consiliului de conducere pe care îl voi convoca foarte curând, să aprobăm programele, proiectele institutelor române culturale din străinătate, astfel încât ele să știe pe ce contează și ce își pot planifica anul acesta.

 
Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, intervievat de Mirela Dădăcuș