Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Casa Francofoniei la București, prima de acest fel în afara Franței

randare-proiect.jpg

Randare digitală a viitorului sediu a Casei Francofoniei
Sursa imaginii: 
UPB

Președintele Klaus Iohannis a așezat miercuri piatra de temelie la Casa Francofoniei în România. Casa Francofoniei în România își propune să devină un hub cultural regional care să crească oportunitățile de mobilitate ale studenților și cercetătorilor francofoni, printr-o abordare inovatoare. Proiectul va oferi tinerilor din întreaga lume locuințe de calitate și condiții optime de studiu în cel mai mare campus studențesc din țară, aparținând Universității Politehnice.  Este primul centru de acest fel din afara Franței.

Potrivit unui comunicat al Universității Politehnice București, Casa Francofoniei va găzdui evenimente culturale și științifice menite să promoveze performanța și să sprijine tinerii studenți și cercetători. În cadrul ei vor fi organizate expoziții de artă, festivaluri de teatru, film, literatură, precum și evenimente dedicate studenților - sesiuni de training, dezbateri publice și concursuri. La inaugurare, președintele Iohannis a insistat asupra valorilor pe care francofonia le generează, precum solidaritatea și promovarea diversității.

Klaus Iohannis:Clădirea pe care o ridicați în acest loc este o dovadă că valorile francofoniei ne sunt nouă, românilor, nu doar o prețioasă moștenire, dar și o resursă care stimulează noi și noi energii.

Fructificarea potențialului tinerei generații, prețuirea diversității, a libertății și a democrației constituie platforma pe care se sprijină proiectele și angajamentele noastre pentru viitor. În campusul Politehnicii bucureștene învață peste 4.000 de studenți din țări care fac parte din Organizația Internațională a Francofoniei.

Este dovada cea mai bună că francofonia viitorului este direct legată de educația tinerilor, care facilitează întâlnirea unor identități diferite și care generează solidaritatea pentru proiecte comune. De aproape trei decenii România și mișcarea universitară francofonă din țara noastră își probează concret angajamentul pentru valorile păcii, ale dialogului pașnic dintre culturi și ale respectului drepturilor fundamentale ale omului”.


Președintele României, reprezentanții comunității academice a UPB, ambasadori și reprezentanți ai ambasadelor și organizațiilor francofone, reprezentanți ai Ministerului Educației, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii, Camerei Franceze de Comerț și industrie în România la eveniment.
Sursa imaginii: 
RFI Romania

Pentru Rectorul Universității Politehnice București, Mihnea Costoiu, Casa Francofoniei este un edificiu al întregii țări, nu doar aparținând instituției pe care o conduce. El a vorbit și despre impactul crizei refugiaților asupra activităților din universitate.

Mihnea Costoiu: ”Este un centru dedicat studenților internaționali unde studenții din spațiul francofon mondial vor fi primiți fără niciun fel de costuri sau costuri foarte reduse pentru a studia, pentru a cerceta, pentru a lucra în România. Este o rețea internațională în care România face un pas foarte important după Sommet-ul de la București din 2006 și după Adunarea generală a universităților francofone de anul trecut. România, la propunerea Politehnicii pune pe harta mondială a francofoniei acest edificiu. Repet, nu este doar o clădire, ci este un mediu, un spațiu în care se vor întâlni oamenii din zona științifică, culturală francofonă. Nu este doar o casă a Politehnicii. Este o casă a României. Am insistat pe acest lucru."

Rep: Președintele Klaus Iohannis a vorbit la inaugurarea lucrărilor la Casa Francofoniei despre zilele pe care le trăim, războiul din Ucraina. La Universitatea Politehnică dumneavoastră găzduiți foarte mulți refugiați. Cum vă descurcați? Care este situația?

Mihnea Costoiu: "Am cazat până în acest moment circa 1.500 de refugiați. Avem și acum cazați în campus. De altfel și Președintele Iohannis a vorbit cu o parte din refugiați și familiile studenților ucraineni care se află în Universitatea noastră. Este foarte important să oferit tuturor șansa de a scăpa de acest război. Suntem deciși să inaugurăm această Casă a Francofoniei anul viitor. Există o singură condiție importantă. Anume, să putem lucra liniștiți, în pace”.

 

Ministrul Educației Sorin Câmpeanu ne-a spus că inaugurarea Casei Francofoniei este o dovadă a interesului pentru internaționalizare a întregului mediu universitar românesc. El a vorbit și despre promovarea digitalizării, un aspect pe care universitățile francofone l-au avut în vedere încă de dinainte de declanșarea pandemiei.

Sorin Cîmpeanu: ”Este un proiect extrem de important deoarece este cel de-al doilea proiect, cea de-a doua casă a francofoniei după cea de la Paris la nivel mondial, nu numai în Europa. Este o dovadă clară a interesului universităților românești pentru internaționalizare și pentru promovarea valorilor francofoniei. Alături de bursele Eugen Ionesco, oferite de statul român, universitățile românești oferă burse din veniturile proprii ale universităților românești pentru studenții francofoni. O universitate românească se înscrie în prima linie a promovării valorilor fundamentale ale învățământului superior la nivel mondial."

Rep: Pentru că pomeniți, în contextul dificil al crizei ucrainene, valorile francofoniei, să amintim despre ce este vorba. În primul rând solidaritatea, pe care tocmai ce ați pomenit-o.

Sorin Cîmpeanu: "Promovarea calității în educație și cercetare, promovarea parteneriatelor între mediul universitar și mediul socio-economic. Și în ultimă instanță angajabilitatea absolvenților universităților francofone în special și a universităților în general. Acestea sunt valori peste care se suprapune și un aspect care a fost în atenția Agenției Universitare a Francofoniei de mai multă vreme, cu mai mulți ani înainte de declanșarea crizei sanitare, care a demonstrat cât de importantă este digitalizarea activităților în domeniul învățământului în general și a învățământului universitar în special. Aș vrea să reamintesc faptul că în anul 2015 la Paris a fost promovată pentru prima oară inițiativa pentru dezvoltarea digitalizării în spațiul universitar francofon. Iar în momentul în care am avut nevoie de partea de digitalizare a activităților din domeniul învățământului pe perioada crizei sanitare, universitățile francofone au putut să fie cu un pas înainte având deja dezvoltate instrumente prin aceste inițiative”.