Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Vasilescu, despre rusofilul Dan Puric: E nepotrivit ca TNB să-l găzduiască tocmai de Ziua Mondială a Teatrului

mircea_vasilescu_scandal_dan_puric_tnb.jpg

Dan Puric, în mijlocul unor controverse legate de spectacolul său găzduit de TNB pe 27 martie
Dan Puric, în mijlocul unor controverse legate de spectacolul său găzduit de TNB pe 27 martie
Sursa imaginii: 
Facebook/Dan Puric

Un eveniment din lumea spectacolelor naște controverse în spațiul public. Un ”one man show” susținut de actorul Dan Puric ar urma să fie găzduit de Teatrul Național din București de Ziua Mondială a Teatrului. Problema e că Dan Puric este cunoscut ca un rusofil, admirator al lui Vladimir Putin, antieuropean convins și promotor al unor idei naționaliste, ultraortodoxe. Motiv pentru care unii actori, regizori și critici de teatru au cerut ca TNB să renunțe la spectacolul din data de 27 martie.

Eseistul Mircea Vasilescu spune la RFI că o eventuală interzicere a spectacolului lui Dan Puric la TNB de Ziua Mondială a Teatrului nu ar fi neapărat un act de cenzură, ci mai degrabă un gest de normalitate: ”Dacă tot e Ziua Mondială a Teatrului, Teatrul Național din București putea să o sărbătorească în alt fel, avea o largă paletă de opțiuni, după părerea mea. Mi se pare cel puțin nepotrivit să găzduiască un asemenea spectacol tocmai de Ziua Mondială a Teatrului, mai ales în contextul în care ne aflăm acum și Dan Puric este un om care are un discurs mult prea asemănător cu ce auzim dinspre Rusia, cu accente naționaliste și așa mai departe. Mi se pare absolut nepotrivit ca un teatru care ar trebui să fie și este în mare măsură o expresie a vieții teatrale din România, o emblemă, că doar e Teatrul Național din Capitala țării, nu e orice teatru, mi se pare cel puțin nepotrivit să sărbătorească Ziua Mondială a Teatrului în acest fel”.

Scriitorul observă că ”se abuzează în vremurile noastre de termenul cenzură. Interzice cineva dreptul la liberă exprimare al actorului cu pricina? Nu, se poate exprima liber în alte locuri și în alte situații (...). Foarte mulți se plâng că au fost cenzurați pe Facebook. Ei, stați un pic, au fost în istoria recentă autori care au fost interziși de tot. Păi, se compară una cu alta? Autori care n-au putut publica ani, zeci de ani, lasă că au mai făcut și închisoare unii pentru scrierile lor. Deci după părerea mea, e așa, un fel de miorlăială, vai, sunt cenzurat. N-ar fi un act de cenzură. Sigur, TNB, în numele libertății de exprimare, poate să sărbătorească în cel fel vrea și cu cine vrea, dar trebuie să-și asume până la capăt consecințele acestei alegeri. N-ar fi așadar un gest de cenzură, e o chestiune de adecvare (...), e vorba doar cu cine te însoțești, cum se zice în popor, ca să-ți spun cine ești”.

 
Mircea Vasilescu, despre scandalul Dan Puric la TNB