Mihai Călin la RFI: TNB e condus de o persoană care dă dovadă de un naționalism desuet

Mihai Calin TNB nationalism desuet.jpg

Mihai Călin, critic la adresa directorului interimar al TNB
Mihai Călin, critic la adresa directorului interimar al TNB
Sursa imaginii: 
Facebook/Mihai Călin

Actorii de la Teatrul Național din București se implică în sprijinirea refugiaților din Ucraina. Autocarul TNB a primit aprobarea să aducă refugiați de la vamă, pe cheltuiala sindicatului actorilor și a unei firme. În plus, actorul Mihai Călin găzduiește o mamă cu două fete, cărora le-a asigurat școală și un loc de muncă temporar.

Românii trebuie treziți, declară la RFI actorul Mihai Călin care acuză pe de altă parte conducerea TNB de ”naționalism desuet”. Asta după ce directorul interimar, Mircea Rusu, s-ar fi opus ca actorii să se manifeste de pe scenă în favoarea poporului ucrainean, pe motiv că TNB nu face politică.

Mihai Călin povestește într-un interviu acordat RFI de unde a pornit totul. El spune mai întâi cum îi ajută el pe refugiații ucraineni: ”Găzduiesc o familie de trei persoane, o mamă cu două fete, într-un apartament pe care îl aveam liber. Le-am găsit școală și un serviciu temporar, cât de cât. Am încercat la teatru, am obținut aprobarea pentru a trimite autocarul teatrului de două ori în vămi, ca să aducă refugiați, pe cheltuiala sindicatului actorilor și a unei firme care ne-a solicitat asta și cam atât”.

 

Reporter: Ce v-au povestit refugiatele din Ucraina, pe care le găzduiți?

Mihai Călin: Au dormit în baie timp de șase zile, căci erau bombardamente. Din fericire, ele locuiau în centrul Kievului și nu erau bombardamente tot timpul, dar erau. Au făcut vreo cinci zile pe drum, mâncând numai tot felul de senvișuri și uscături și au venit cu hainele pe care le aveau pe ele.

 

”Românii trebuie treziți”

 

Reporter: Ce vă arată acest val de solidaritate din România?

Mihai Călin: Îmi arată faptul că noi suntem un popor dezbinat, care are o stimă de sine foarte scăzută și care este emoțional și care este capabil de solidaritate fantastic în momente grele (...). Doar că personal, eu nu aș generaliza, să spunem românii fac asta. Știți că mulți sunt acuzați pe rețele de socializare că faceți asta pentru ucraineni, dar pentru copiii săraci români, pentru români de ce nu faceți? Ba da, cei care se mobilizează acum, în aceste săptămâni de tragedie ucraineană, fac și în mod normal tot felul de activități sociale, civice, donații sau de voluntariat. Dar nu este o majoritate a românilor care face asta. Cred că ei trebuie treziți prin diverse acțiuni și de asta am încercat și noi, prin sindicatul actorilor, să trezim cât mai mulți. Din păcate, suntem conduși în acest moment de o persoană care dă dovadă de un naționalism desuet și fără nici o valoare și ne-am cam oprit acțiunile de ajutorare sau de solidarizare.

 

Reporter: Vă referiți la Mircea Rusu, directorul interimar al TNB. Ați avut un conflict și cu directorul artistic, ce s-a întâmplat, mai exact?

Mihai Călin: Nu, cu domnul director artistic interimar, Marius Bodochi, nu am avut nici un conflict. Dumnealui mi-a transmis în mod foarte politicos rugămintea sa, dar el a fost delegat de domnul director general interimar, Mircea Rusu, a fost trimis de Mircea Rusu. Domnul Bodochi m-a rugat să nu fac nici un fel de manifestare de solidarizare la sfârșitul spectacolului de vineri seară ”No Man's Land”, e o tragi-comedie despre războiul din Bosnia, iar la final intenționam eu cu încă un coleg într-adevăr, dar ei nu știau exact ce intenționăm noi, dar auziseră, pentru că turnători sunt peste tot, că vrem să facem un gest de solidarizare față de Ucraina.

 

Mircea Vasilescu, despre rusofilul Dan Puric: E nepotrivit ca TNB să-l găzduiască tocmai de Ziua Mondială a Teatrului

 

Război în Ucraina. Mărturia unei familii care a reușit să fugă din Mariupol

 

Reporter: Aveți o explicație, de ce se poziționează așa Mircea Rusu?

Mihai Călin: Este inexplicabil, este profund-profund dezamăgitor. Mi-a spus de câteva ori niște lucruri și apoi și le-a asumat în mod public, a dat un interviu la Antena 3 și cred că și în alte părți, în care pur și simplu a spus nu, pe TNB doar tricolorul românesc, că asta este o manifestare emoțională inutilă, că să mă duc la Chișinău și la Cahul, ca să văd cum se poartă ucrainenii cu românii noștri. Cahul, mă rog, e în Republica Moldova, nu în Ucraina. Și a declarat prin presă că în 1918 străbunii noștri au luptat ca să fluture deasupra lor, deasupra noastră doar tricolorul românesc. Nu voiam altceva să facem decât o campanie mediatică, prin care să îndemnăm oamenii să doneze bani către una-două asociații, ONG-uri, care fac de o lună niște munci absolut colosale și admirabile în legătură cu sprijinirea refugiaților.

 

Reporter: În schimb, TNB va găzdui chiar de Ziua Mondială a Teatrului un spectacol al lui Dan Puric, care este perceput de unii ca un rusofil, admirator al lui Vladimir Putin. E o asociere potrivită între TNB și Dan Puric?

Mihai Călin: Directorul teatrului sau mă rog teatrul a fost întrebat despre problema asta și răspunsul a fost ne pare rău, dar organizatorul a închiriat sala și asta este. Păi, nu este asta. Este în aceeași notă, că domnul Mircea Rusu nu crede în semne, în simboluri. Păi, ăsta este un statement.

 
Mihai Călin, despre Ucraina și scandalul din TNB