Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Surpriză la gala Oscar: CODA este cel mai bun film. Merită, spune criticul Irina Nistor

oscar_coda.jpg

"CODA" a fost desemnat cel mai bun film la cea de-a 94-a gală a premiilor Oscar
Sursa imaginii: 
REUTERS/Mario Anzuoni

Surpriză la gala Oscar. "CODA" a fost desemnat cel mai bun film la cea de-a 94-a ediție a premiilor Oscar. Criticii nu îl vedeau ca favorit. Cele mai multe premii le-a luat "Dune" - șase, însă niciunul la o categorie considerată importantă. Cea mai bună actriță este, anul acesta, Jessica Chastain. Will Smith a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal.

 "CODA" spune povestea adolescentei Ruby, singurul membru fără deficienţe auditive dintr-o familie afectată de surditate, care își urmează pasiunea pentru muzică.

Lungmetrajul "CODA" s-a impus la toate cele trei categorii la care a fost nominalizat: "cel mai bun film", "cel mai bun actor în rol secundar" (Troy Kotsur) şi "cel mai bun scenariu adaptat" (Sian Heder, care este şi regizoarea filmului).

"Coda" este un film mai sentimental și mai uman decât "The Power of the Dog", nominalizat la 12 categorii. Merita să câștige, spune la RFI criticul de film Irina Margareta Nistor.

 

Criticul de film Irina Nistor despre câștigătorii premiilor Oscar 2022

"CODA" este primul lungmetraj produs de o platformă de streaming care a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film.

Serviciul de streaming Apple TV+ a achiziționat "CODA" pentru suma record de 25 de milioane de dolari după debutul său în 2021 la Festivalul de Film Sundance, iar filmul a avut un parcurs excepțional în sezonul de premii, câștigând cele mai importante distincții de la Producers Guild, Screen Actors Guild și Writers Guild.

"CODA" a avut o concurență intensă din partea westernului aclamat de critici al Netflix, "The Power of the Dog", care a adunat o duzină de nominalizări. 

Oscarul pentru cel mai bun film semnalează cât de departe a ajuns industria de la 2017, când festivalul de film de la Cannes a interzis ca filmele care nu au fost lansate pe marele ecran să concureze pentru cel mai prestigios premiu al său, Palme d'Or, un afront deliberat la adresa serviciilor de streaming precum Netflix, scrie Variety, citată de Agerpres.

Will Smith, pentru rolul din „King Richard” și Jessica Chastain, pentru personajul din "The Eyes of Tammy Faye" au primit statuetele pentru cei mai bun actori în rol principal.

Jane Campion, pentru „The Power of the Dog" a primit premiul pentru regie.

Ariana DeBose, pentru rolul din "West Side Story" și Troy Kotsur, pentru jocul său din "CODA" au primit premiile pentru actor în rol secundar.

Producția japoneză „Drive my Car" a primit premiul pentru cel mai bun film străin, iar „Encanto" a fost desemnată cea mai bună animație.

„Belfast" a primit premiul pentru scenariu original.

Producția SF „Dune" a fost recompensată cu 6 premii tehnice, pentru imagine, sunet, scenografie, efecte vizuale și editare.