Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O colecție impresionantă semnată de Francis Bacon va fi donată Centrului Pompidou din Paris

francis_bacon_la_centrul_pompidou.jpg

Expoziție a pictorului Francis Bacon (1909-1992) la Centrul Pompidou din Paris, 11 septembrie 2019 – 20 ianuarie 2020.
Expoziție a pictorului Francis Bacon (1909-1992) la Centrul Pompidou din Paris, 11 septembrie 2019 – 20 ianuarie 2020.
Sursa imaginii: 
Foto: RFI/Patricia Moribe

Arhivele naționale ale Centrului Pompidou din Paris urmează să primească din partea unui apropiat al pictorului Francis Bacon o colecție impresionantă de lucrări ale artistului. Barry Joule a declarat că a ales muzeul francez în schimbul galeriei Tate din Londra în urma unor neînțelegeri cu reprezentanții galeriei londoneze.

Joule va dona până la 150 de desene, 10 tablouri, sute de fotografii și aproape 12 ore de conversații înregistrate pe care le-a purtat cu artistul.

„Galeria Tate și britanicii vor simți lipsa unei bucăți din istoria artei naționale, lipsa creațiilor unuia dintre cei mai importanți pictori ai țării. Întorc spatele definitiv galeriei Tate”, a declarat Joule pentru Observer.

„Multe dintre imaginile semnate de Bacon din colecția mea ascund o poveste interesantă. Marea Britanie nu se va bucura de această bucată din istoria artei și de detaliile pe care le-am aflat despre Bacon în timpul relației noastre apropiate”.

Potrivit ziarului Guardian, Joule a decis să nu mai doneze lucrările galeriei Tate după ce reprezentanții acesteia nu au expus operele aparținând artistului donate în anul 2004.

La acea vreme, a oferit galeriei Tate aproximativ 1,200 de schițe, fotografii și documente din studioul lui Bacon, fiind considerat atunci cel mai generos dar acordat galeriei, cu o valoare estimată la 24 de milioane de euro.

La acel moment, reprezentanții galeriei Tate au declarat că „vor analiza, fotografia și înregistra colecția în decursul următorilor trei ani, înainte de a expune articolele și a fi disponibile pentru împrumut”.

Legătura cu Parisul

Barry Joule a locuit în apropierea studioului lui Bacon din Londra, iar în 1978, au legat o relație de prietenie care a rezistat până la moartea artistului în anul 1992.

Joule, care locuiește în prezent în Franța, a subliniat că Bacon iubea Parisul, deși „spunea că nu poate munci acolo pentru că existau prea multe distracții”.

Anterior, acesta a donat aproximativ o sută din desenele lui Bacon inspirate de Piccaso pentru Musée Picasso din Paris, care le-a afișat într-o expoziție imensă Bacon-Picasso în 2005. La scurt timp, guvernul francez i-a acordat ordinul Chevalier de l’ordre des Arts et Lettres.

În 2019, Centrul Pompidou a organizat o expoziție numită „Bacon: Cărți și Tablouri”, expoziție ce analiza influențele din literatură asupra lucrărilor artistului de origine irlandeză.

Unul dintre tablourile lui Bacon afișate în cadrul expoziției retrospective de la Centrul Pompidou din Paris, septembrie 2019 – ianuarie 2020.
Unul dintre tablourile lui Bacon afișate în cadrul expoziției retrospective de la Centrul Pompidou din Paris, septembrie 2019 – ianuarie 2020.
Sursa imaginii: 
Foto: RFI / Patricia Moribe

Unul dintre tablourile lui Bacon afișate în cadrul expoziției retrospective de la Centrul Pompidou din Paris, septembrie 2019 – ianuarie 2020. Foto: RFI / Patricia Moribe

Un purtător de cuvânt al galeriei Tate a refuzat să comenteze situația privind cadoul primit în 2004. Întrebată de decizia lui Joule de a nu mai oferi un alt dar, aceasta a răspuns: „Putem confirma că am primit scrisoarea și vom trimite un răspuns”.

Donația lui Joule din 2004

Totuși, potrivit ArtNews, au existat dubii cu privire la autenticitatea donației lui Joule din 2004, cunoscută drept „Arhiva lui Barry Joule” (BJA).

În septembrie anul trecut,  Bacon Estate a publicat Francis Bacon: Umbre, unde sunt citate cuvintele unui curator de artă anonim de la galeria Tate – „s-ar putea ca mâna/mâinile care au aplicat urmele pe pânză să nu-l fi inclus pe Bacon într-o măsură semnificativă”, potrivit unui articol publicat de Guardian la acea vreme.

În Umbre, arhivistul Sophie Pretorius, adaugă, „Povestea materialelor asociate cu Joule e înțesată cu exagerări, jumătăți de adevăr și contradicții. Operele lui Bacon nu sunt ușor de imitat. Dar autorul elementelor din BJA a făcut o încercare”.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI