Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, respins la finanțare de la primărie, la ediția a 11-a

filtmm.jpeg

Sursa imaginii: 
Facebook / Festivalul Internațional de la Literatură de la Timișoara

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, ajuns la ediția a 11-a, nu va primi în acest an bani de la bugetul local. El a fost respins la finanțare la apelul lansat de Centrul de Proiecte al primăriei. Organizatorilor li s-a reproșat că nu au atins toate criteriile din regulament și că festivalul nu aduce nimic nou. Reprezentanții Centrului de Proiecte spun că vor mai fi și alte apeluri de finanțare.

Cel mai important festival de literatură din vestul României nu va primi bani de la bugetul local. Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, care solicitase 67.500 lei, a fost lăsat pe dinafară la împărțirea finanțărilor de la Centrul de Proiecte al primăriei. Acesta a anunțat, în urmă cu două zile, rezultatele finale ale apelului Cultura în prezent.

Sunt trei milioane de lei, sumă care va fi împărțită între 34 de proiecte. Trei au fost admise după contestații, dar printre ele nu s-a numărat și cel legat de Festivalul Internațional de Literatură. Au fost respinse de la finanțare prin acest apel, printre altele, și Festivalul de poezie Ion Monoran, Festivalul Baroc, și el la ediția a zecea, sau Festivalul Internațional Timorgelfest, cu 21 de ediții până acum. 

FILTM este la ediția a 11-a și, în afară de prima ediție, a primit în fiecare an bani de la primărie. Scriitorul Robert Șerban, unul dintre inițiatorii lui, spune că, în prima fază, a crezut că e o glumă respingerea proiectului: „Din păcate, anul ăsta a fost un defect, nu-mi dau seama ce s-a întâmplat și de ce s-a întâmplat lucrul ăsta. Nici n-ar fi trebuit ca acest festival, în opinia mea, un bun cultural demonstrat pentru oraș n-ar mai fi trebuit să intre în competiție cu altele. Mai ales în contextul în care anul viitor Timișoara va fi capitală culturală europeană, în contextul în care sunt destul de puține evenimente culturale care stau deja pe harta orașului”.

„Am cerut prea puțini bani”

Robert Șerban critică regulamentul de finanțare, dar și felul în care au fost definite proiectele prioritare. În plus, susține acesta, motivele pentru care s-au făcut depunctări pe proiect sunt foarte subțiri.

„Una dintre ele a fost că nu ne depusesem CV-urile, există lucrurile astea scrise. Or, CV-urile noastre, ale organizatorilor, erau acolo. Nu le-a văzut juriul. Alta era, de exemplu, că am cerut prea puțini bani. Pentru că suma minimă pe acest proiect, la alt apel, ar fi fost de 250.000 lei. Or, să am iertare, festivalurile de literatură nu costă atât de mult. (…)  Noi am făcut contestație la reproșurile lor și am făcut-o punctual. Unul dintre reproșurile subtile a fost acela că are vechime festivalul și că nu e o chestie nouă. Păi are 10 ani festivalul, normal, anumite lucruri bune se fac în timp, nu poți să le faci peste noapte. Habar nu am. Mă tem că e ca și cum ai pune acum un pilot de Formula 1 să dea o grilă pentru carnetul de șofer. Aproape fac pariu că un pilot de Formula 1 ar pica la școala de șoferi”, explică Șerban.

„Din păcate, nu a atins toate punctele din regulament”

De cealaltă parte, reprezentanții Centrului de Proiecte spun că solicitarea de finanțare depusă de organizatorii festivalului de literatură nu a respectat toate criteriile din regulament. Responsabilul de comunicare al centrului, Anderka Iancea, explică.

„Da, este un eveniment marcant și îndrăgit de întreaga comunitate literară, însă, din păcate, nu a atins toate punctele din regulamentul acestui apel. Evaluarea a fost făcută de șase profesioniști, este vorba despre două comisii, trei la evaluarea inițială și alți trei membri l evaluarea contestațiilor (…) Conform grilelor de evaluare, aplicația depusă de organizatorii festivalului internațional de literatură nu a îndeplinit, sau a îndeplinit parțial cerințele specifice regulamentului acestui apel de finanțare”, explică responsabilul de comunicare al centrului, Anderka Iancea.

„Ce rost are să ne mai zbatem?”

În 2022, tema FILTM este „Cărți și hărți. Vecinătăți literare”, evenimentul fiind programat în perioada 26 – 28 octombrie. Organizatorii lui vor depune cerere de finanțare și la apelul de proiecte al Consiliului Județean Timiș, care va fi lansat în perioada următoare. Robert Șerban vorbește însă despre un paradox: „Pledăm pentru cultură scrisă, or, noi aici am depus proiectul. Ăsta e paradoxul. Or, dacă un festival de literatură unde cartea e fundamentală, e cumva pivotul în jurul căruia funcționează acest festival, nu primește finanțare, atunci ce Dumnezeu mai finanțăm? Ce rost are să ne mai zbatem pentru ceva?”.

Centrul de Proiecte va deschide, în următoarea perioadă, și alte apeluri de finanțare, la care cei de la FILTM sunt invitați să se înscrie. De-a lungul timpului, la FILTM, iubitorii de lectură i-au putut auzi sau întâlni, la Timișoara, pe Slavenka Drakulic, Iuri Andruchovîci, Viktor Erofeev, Ludmila Ulițkaia, Juan Gabriel Vasquez, Adam Michnik, Pascal Bruckner și mulți alții.