Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anne Berest, prima câștigătoare a versiunii americane a Premiului Goncourt

goncourt.jpg

Scriitoarea franceză Anne Berest.
Sursa imaginii: 
© Joël Saget, AFP via France24

Povestea scriitoarei franceze Anne Berest despre Holocaust și despre familia de evrei din care provine, " La Carte postale", care a fost recent în centrul unei ample polemici în lumea literară pariziană, a câștigat recent, la New York, prima ediție americană a premiului Goncourt, transmite France24.

Într-o ceremonie care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la New York, în Manhattan, Academia Goncourt a dezvăluit pentru prima dată câștigătorul ”Premiului Goncourt pentru Statele Unite”. Juriul format din studenți de la universitățile Yale, Princeton, Harvard, New York și Duke și prezidat de scriitoarea Siri Hustvedt a desemnat-o câștigătoare pe scriitoarea franceză Anne Berest, pentru volumul ”La carte postale”, publicată de Editura Grasset.

Studenții, bilingvi - americani, francezi și de alte naționalități - au studiat în limba franceză cele nouă cărți din selecția finală pentru ediția premiilor Goncourt 2021, câștigată în noiembrie de senegalezul Mohamed Mbougar Sarr pentru "La plus secrète mémoire des hommes" (editura Philippe Rey).

La decernarea premiului, Siri Hustvedt, romancieră, poetă și eseistă, a subliniat "importanța enormă pe care literatura franceză a avut-o în dezvoltarea sa ca ființă umană și scriitoare".

"Viitorul se află în mâinile tinerelor generații care citesc, care sunt curioase și dinamice, iar literatura este un instrument vital pentru a făuri pluralismul, toleranța și democrația într-un moment în care aceste principii sunt grav amenințate", a susținut intelectualul newyorkez. Alegerea studenților americani a fost făcută prin "consens", a explicat pentru AFP unul dintre jurați, Léa Jouannais, doctorandă la Yale.

Această poveste de familie despre transmiterea amintirii despre Holocaust este "interesantă pentru un public american care nu ar cunoaște în detaliu istoria colaborării în Franța, modul în care au fost tratați evreii acolo în timpul celui de-al Doilea Război Mondial", a declarat studentul pentru care cartea, care va fi tradusă în limba engleză, aduce lumină asupra "problemei actuale a antisemitismului în Franța".

În toamna anului 2021, "La Carte postale" și "Les Enfants de Cadillac", de François Noudelmann care prezintă istoria unei familii evreiești, s-au aflat în centrul unei polemici în cercurile literare pariziene: Camille Laurens, jurat Goncourt, criticase foarte dur în Le Monde povestea Annei Berest, partenera lui François Noudelmann.

Ca urmare, Academia Goncourt a declarat neeligibile "lucrările soților, însoțitorilor sau rudelor apropiate ale membrilor juriului". Premiul Femina, de asemenea, a exclus  cele două cărți.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24