Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Doina Cornea, cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, la patru ani de la moartea sa

doina-cornea.jpeg

Doina Cornea, la fereastra casei sale din fosta stradă Alba Iulia din Cluj-Napoca
Sursa imaginii: 
Leontin Iuhas, arhiva personală

Cunoscuta luptătoare anticomunistă Doina Cornea va primi, post-mortem, titlul de cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca. Acest lucru se întâmplă la exact patru ani de la moartea Doinei Cornea. Fiul ei, Leontin Iuhas, consideră că, deși gestul consilierilor locali este binevenit, autoritățile centrale ar trebui să facă mai mult pentru ca generația tânără să cunoască istoria recentă.

Propunerea ca Doina Cornea să primească titlul de cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca fost depusă încă din 2020. Ea a primit și titlul de cetățean e onoare al județului Cluj în timpul vieții sale, în 2013. Consilierul local USR, Alexandra Oană, a adus o argumentație semnată de trei istorici clujeni, menită să motiveze de ce Doina Cornea merită acest titlu. Însă Alexandra Oană spune că acesta nu este singurul gest făcut de municipalitatea clujeană de păstrare memoriei Doinei Cornea. Strada pe care a locuit a fost redenumită Doina Cornea, iar casa ei a fost cumpărată de Primărie și va fi transformată în casă memorială.

Fiul Doinei Cornea, Leontin Iuhas, spune că nu știe dacă Doina Cornea intră într-un club select pentru că municipuiul Cluj-Napoca are foarte mulți cetățeni de onoare. Leontin Iuhas a mai spus, pentru RFI și că autoritățile au responsabilitate să învețe generația tânără istoria recentă adevărată a României.

Doina Cornea a fost o cunoscută publicistă și luptătoare anticomunistă. Ea s-a născut în 30 mai 1929, la Brașov și a murit în 4 mai 2018, la Cluj-Napoca. Între 1982 și 1989 a difuzat 31 de texte și proteste prin intermediul radioului „Europa Liberă”. În 1983 a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete. În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată de Radio Europa Liberă, a solicitat împreună cu alți cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate. Doina Cornea a participat la manifestația stradală de la Cluj din 21 decembrie 1989, sub gloanțe. După 22 decembrie 1989, a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naționale, însă a demisionat, după ce a constatat că structura era infiltrată de comuniști. Pentru activitatea sa, a primit un mare număr de distincții, titluri și premii. Menționăm doar câteva: Doina Cornea a fost decorată de Papa Ioan Paul al II-lea, de Republica Franceză și de Regele Mihai I al României.