Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marius Manole: Mă bucură curajul Vioricăi Vodă. Noi întotdeauna am fost o breaslă fără coloană vertebrală

manoleee.jpg

Actorul Marius Manole
Sursa imaginii: 
Facebook/Marius Manole

Dezvăluirile actriței Viorica Vodă continuă să creeze valuri în lumea teatrului și a filmului românesc. Din ce în ce mai mulți artiști emit mesaje de susținere pentru actrița care, în cadrul galei Premiilor Gopo, a vorbit despre hărțuirea sexuală la care a fost suspusă pe parcursul carierei de către diverși directori de teatru și regizori, pe care a ales să nu îi numească.

„Poate că e un moment bun să vorbim despre facultăţile de teatru în care profesorii de actorie le fac avansuri studentelor. În teatru, condiţionarea ascensiunii de favoruri sexuale e de notorietate”, a scris pe Facebook actorul Tudor Chirilă.

La rândul său, actrița Maria Popistașu a declarat pentru Libertatea: „Tinerele actrițe sunt expuse la hărțuire sexuală, de către profesori, colaboratori sau colegi actori mai în vârstă”.

Și actorul Marius Manole o felicită pe Viorica Vodă pentru curajul de a vorbi despre aceste traume. „Cei care au trecut prin așa ceva trebuie să iasă în față și să vorbească”, spune, la RFI, actorul care îi critică pe colegii de breaslă care au ales să tacă sau să minimizeze acest scandal. „Noi întotdeauna am fost o breaslă fără coloană vertebrală”, afirmă Marius Manole.

Ascultă:

Actriţa Katia Pascariu a reacţionat pe scena Gopo la discursul Vioricăi Vodă: „Cred că s-a trecut cam repede peste ceea ce a zis doamna Viorica Vodă. Şi aş vrea să ne gândim la lucrurile pe care le-a zis, aş vrea să mulţumesc că le-a zis. Îmi pare rău că a durat 20 de ani să le spună. Şi îmi pare foarte rău pentru reacţiile pe care le-am văzut, pe care le vedem în fiecare zi, dar în seara asta le-am văzut pe scenă, de la colegii din jurul ei şi a fost oribil. Dar foarte multe dintre noi le vedem în fiecare zi”.

Actriţa Diana Cavallioti speră ca această mărturie să nu rămână singulară. „S-a întâmplat pe scena Premiile Gopo aseară. Sper să nu rămână doar o întâmplare şi sper să se audă vocile celor care au curaj să se facă auziţi. Bravo, Viorica Vodă! Felicitări Katia Pascariu pentru premiu şi discurs”. 

„Sinceritatea Vioricăi Vodă, care a vorbit deschis despre abuzurile sexuale de pe platourile de filmare de la Filantropica, n-a fost apreciată, întâmpinată cu empatie şi aplaudată, ba din contră, a fost cenzurată şi somată să vorbească despre film, nu despre ea şi implicit despre abuzurile trăite pe platou, că de, celebram 20 de ani de la capodoperă nu anii ei de psihoterapie necesari pentru a trece peste traumă. Am ieşit din sală complet scârbită de laşitatea şi complicitatea celor aprox 900 de cineaşti (artişti sensibili de altfel aflaţi ieri în sala mare a Teatrului Naţional. Dragilor, cât o mai ardem aşa? Câte actriţe (şi nu numai!) mai trebuie să clacheze ca să vă re/chestionaţi valorile şi comportamentul ăsta sinistru?”, a scris regizoarea Raluca R. Gorgos.