Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O piesă despre tragedia de la Bucea, în premieră la Teatrul Național din Chișinău

teatru1.jpg

Scenă din spectacolul cu piesa ”Recviem pentru Bucea”, de Dumitru Crudu, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, 9 mai 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău

Dramaturgul moldovean Dumitru Crudu a pus în scenă, pentru prima dată, un spectacol dedicat crimelor comise de invadatorii ruși în orașul ucrainean Bucea. O piesă de teatru însoțită de poezie și de dans, de un ”realism negru”, care nu poate lăsa pe nimeni indiferent. Reporterii RFI au mers la Chișinău pentru a-l întâlni pe acest artist.

”Aici, în fața scării, tinerii vor sta întinși pe jos, cu mâinile legate, pentru a interpreta victimele atrocităților de la Bucea", explică Dumitru Crudu, la câțiva metri de Teatrul Național "Mihai-Eminescu" din Chișinău, capitala Republicii Moldova, cu câteva zile înainte de premiera, care a avut loc luni, 9 mai.

În vârstă de 57 de ani, dramaturgul român, cu o barbă grizonantă pe fața rotundă, vrea să spună povestea războiului din Ucraina cât mai aproape de realitate. ,,Pentru ca spectatorul să aibă impresia că intră în casele civililor persecutați", spune acesta.

,,Imaginile și nivelul de cruzime al trupelor rusești din acest oraș m-au marcat profund", spune cu calm Dumitru Crudu (foto jos). El explică numele lucrării sale, Requiem pentru  Bucea, ca fiind un omagiu adus civililor masacrați din acest oraș din suburbiile vestice ale Kievului.

Foto: rfi.fr

Actori, dansatori, spectacol de lumini și imagini de război pe un ecran mare... Scenografia completează povestea violenței cu poeme scrise autori români, moldoveni și ucraineni, dintre care unul a trăit în Bucea înainte de război. ,,Am vrut să amestec toate aceste poezii sub aceeași umbrelă", explică el.

O poveste în versuri care ne amintește că bătăliile încă fac ravagii. ,,Nu știm ce va fi în viitor, de aceea spectacolul conține și elemente de frică, anxietate și angoasă", spune dramaturgul, care este și profesor de literatură.

Dar piesa nu se oprește la Bucea. De la bombardamentul masiv asupra orașului Marioupol până la cucerirea orașului Herson, piesa urmărește înaintarea armatei ruse în Ucraina. ,,În funcție de evenimentele care au avut loc, am scris poemele", spune el.

,,Ziua Victoriei aparține tuturor aliaților”

Artiștii au început să lucreze la acest spectacol chiar din 24 februarie, în prima zi a invaziei rusești în Ucraina, inclusiv în cadrul unui atelier pentru tinerii poeți din capitală, condus de Dumitru Crudu. Deși niciunul dintre autori nu a crezut că își va vedea vreodată opera pe scenă, iată că prima reprezentație publică a avut deja loc luni, chiar de ”Ziua Victoriei”.

,,Alegerea acestei date nu este lipsită de importanță", explică Dimutru Crudu. Ca în fiecare an, în această zi, Rusia comemorează capitularea Germaniei naziste. În ochii lui Vladimir Putin, acesta este, de asemenea, un pretext pentru a glorifica țara și a exalta patriotismul rusesc. Anul acesta, mai ales, demonstrația de forță este crucială pentru a masca impasul în care se află armata sa în Ucraina.

,,Totul este propagandă", spune regizorul moldovean care, dimpotrivă, vrea să demitizeze ceea ce Moscova numește ,,victoria Marelui Război Patriotic". ,,În realitate, victoria aparține tuturor aliaților care au luptat împotriva fascismului", continuă el.

”Realism negru”

Prin acest spectacol autorul intenționează să se adreseze mai ales moldovenilor pro-ruși. ,,Mulți sunt victime ale manipulării și dezinformării Kremlinului", spune el. Povestește cum, în timp ce participa, împreună cu soția sa, ”care este rusoaică”, - după cum ține să precizeze, la un protest împotriva războiului organizat în fața ambasadei rusiei la Chișinău, a fost admonestat de mulți din compatrioții săi.

Dramaturgul vorbește despre Rusia lui Putin, acolo unde orice voce ”disonantă” este reprimată: ,,Acolo, cei care îndrăznesc să spună adevărul pot fi maltratați, sau chiar mai rău. Pentru el, rolul artei și al creației, precum piesa Requiem pentru Bucea, este de a acționa ca un bastion împotriva autoritarismului și de ,,a arăta că îi ținem piept, că nu renunțăm".

,,Autoritățile ruse se tem mai mult de poveștile adevărate spuse de jurnaliști sau artiști decât de un răspuns militar", spune el.

Într-un moment în care unii spun că Moldova ar putea fi următoarea țintă a lui Vladimir Putin, Dumitru Crudu vorbește despre război ,,ca și cum ar fi prezent deja în Moldova". ,,Chiar dacă nu suntem atacați militar", spune el. Aceasta i-a influențat deja scrisul: noile sale texte în proză sunt direct inspirate din evenimente reale din timpul conflictului. Un ,,Realism negru" așadar.

Acest război, spune el, va schimba radical lumea. ,,La fel și literatura", avertizează regizorul.,,Încă mă întreb cum de Rusia, care a dat naștere unui Tolstoi sau unui Dostoievski, este capabilă să comită asemenea orori”, adaugă el oftând.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de rfi.fr