Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Trenulețul”, audiențe tot mai mari. Anchetă la Teleradio-Moldova pentru votul juriului acordat României

poza_finala.jpg

Sursa imaginii: 
Eurovision.tv

Concursul Internațional Eurovison a trecut, dar votul din marea finală, în special al juriului din mai multe țări, trezește și astăzi nemulțumire și nedumerire. E și cazul R.Moldova. Compania Teleradio a pornit o anchetă internă, după ce juriul nu a acordat niciun punct României, în timp e publicul moldovean a venit cu 10. Este pentru prima dată când se întâmplă o asemenea situație, o discrepanță prea mare între votul publicului și cel al juriului. România, pe de altă parte, a acordat 12 puncte R.Moldova, dar acestea au fost anulate. Între timp, Zdubii și frații Advahov, care au obținut locul 7 în finală, au revenit acasă. ”Am făcut-o, fraților. Noi am făcut istorie împreună”, a declarat solistul trupei Zdob și Zdub, Roman Iagupov. ”Trenulețul” a ajuns, luni, pe locul 4 in Global Viral Top pe Spotify. Este pentru prima dată când piese de la Eurovision pot fi găsite aici. 

În drum spre casă, reprezentanții Moldovei au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care i-au votat masiv. Publicul a oferit 239 de puncte, în timp ce juriul din țările participante la concurs au acordat doar 14 puncte. 

”Am făcut istoria, împreună cu voi, cu fanii noştri şi noi am simţit forţa publicului, poporului, muzicii. Trenuleţul a ajuns în casa şi inima fiecăruia, in inima Europei. Sunt mândru că pe scenă a fost Moldova, s-a cântat în limba română, toată Europa a cântat în română. Noi ne-am simțit fericiți și mândri că toată lumea a cântat cu noi. ”Hey ho! Let's go”. Trenuleţul nostru merge mai departe””. 

Celebrii frați Advahov și Zdob și Zdub nu au venit cu prea multe detalii legate de votul juriului. Într-un comentariu pe FB, Zdubii au menționat totuși că a intervenit Uniunea Europeană de Radio și Televiziune și a anulat voturile, în șase țări. Dar promit să povestească mai multe despre ce a însemnat în acest an Eurovision pentru Moldova, marți, în gara Feroviară Chișinău.

Și dacă publicul din România le-a oferit Zdubilor 12 puncte, R.Moldova nu a venit cu niciun punct. ”Atitudinea juriului moldovean față de prestația artiștilor români pe scena concursului Eurovision nu este totuna cu atitudinea Republicii Moldova față de România”, a ținut să precizeze președintele Companiei Teleradio-Moldova, Vlad Țurcanu.

”După cum se vede din statistica oferită de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, publicul telespectator din Republica Moldova a optat preponderent pentru, în ordine explicabilă prin suferințele prin care trece vecinul din est, Ucraina și România. Rămâne să înțelegem pe parcurs ce standarde înalte (atât de înalte încât sunt deocamdată inaccesibile publicului cu care se găsește în disonanță) a avut juriul moldovean în opțiunile sale, în componența: Ilona Stepan, Adriano Marian, Cristina Scarlat, Eugen Doibani și Radmila Popovici”, afirmă președintele Companiei Teleradio-Moldova.

Pe de altă parte, TVR a acuzat organizatorul Eurovision că a modificat rezultatul votului dat de juriul românesc, oferind punctaje diferite concurenților din finală. Potrivit unui comunicat transmis de TVR, citat de Digi24, juriul românesc acordase punctaj maxim echipei care a reprezentat Republica Moldova, însă EBU ar fi decis să acorde punctele Ucrainei. “Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului. Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”.

Ucraina a câștigat marea finală a concursului Eurovision din acest an, cu piesa Stefania. Kalush Orchestra a ajuns pe primul loc, cu 631 de puncte. Republica Moldova a obținut locul șapte la cea de-a 66 ediție a concursului internațional. Trupa Zdob și Zdub și frații Advahov cu piesa ”Trenulețul” Chișinău-București au obținut 253 de puncte și au ajuns astfel în top. România este pe locul 18 la ediția din acest an. A fost reprezentată de Wrs, cu piesa ”Llamame”.   

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre jurizarea la Eurovision în cazul R.Moldova