Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zdubii și frații Advahov, decorați cu medalia ”Meritul diplomatic” pentru consolidarea imaginii R.Moldova în străinătate

zdubii.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R.Moldova

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, s-a întâlnit, marți, cu reprezentanții Moldovei la Eurovision. Trupa Zdob și Zdub și frații Advahov au fost decorați cu distincția “Meritul Diplomatic” gradul III ”pentru contribuția substanțială avută la Eurovision și în semn de apreciere pentru consolidarea imaginii și profilului cultural al R.Moldova în străinătate”. 

”Le-am transmis artiștilor noștri toată aprecierea și admirația pentru prestația excelentă din cadrul concursului. Milioane de europeni au fredonat și dansat pe ritmurile de folclor și rock’n’roll a piesei „Trenulețul”. Am asigurat echipa artistică că MAEIE, în cooperare cu instituțiile naționale și misiunile diplomatice ale țării noastre peste hotare, va acorda o atenție deosebită popularizării culturii și artiștilor din Moldova”, spune ministrul de Externe, Nicu Popescu.


Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R.Moldova

Șeful diplomației de la Chișinău afirmă că autoritățile se vor implica ”proactiv în promovarea țării și a tuturor celor care sunt stegarii culturii naționale pe plan extern”.

”Pentru țara noastră, diplomația culturală constituie un instrument eficient pentru promovarea valorilor și identității noastre, iar formația Zdob și Zdub și Frații Advahov prin prestația lor de excepție au dovedit că sunt adevărați ambasadori ai culturii noastre”, mai spune Nicu Popescu. 


Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R.Moldova

Reprezentanții Moldovei au ajuns la Chișinău, iar marți, de pe peronul Gării Feroviare le-au povestit jurnaliștilor ce a însemnat experiența Eurovision pentru ei. Evenimentul a avut loc pe peronul Gării Feroviare, acolo unde a și fost lansat videoclipul piesei ”Trenulețul”, în decembrie. Și cum au promis și anterior, sunt gata să lanseze împreună un album. Zdubii și frații Advahov au fost întâmpinați cu apluaze. 

Frații Vasile ș Vitalie Advahov au reiterat că pe scena Eurovision a fost de fapt prezentă toată Moldova, iar ei sunt mândri că toată Europa a cântat în română impreună cu ei. ”Trenulețul” răsună în inima Europei. Toți au cântat cu noi”.

Reprezentanții Moldovei au mulțumit publicului pentru votul acordat. Acesta este lucrul cel mai important, spun ei. Aprecierea publicului e cel mai bun juriu”, a punctat Vasile Advahov, care a lăsat să se înțeleagă că dacă nu era războiul în Ucraina și punctajul oferit de juriu, R.Moldova ar fi obținut alte rezultate.

Iar solistul trupei Zdob și Zdub, Roman Iagupov, care a participat pentru a treia oară la Eurovision spune că cel mai important lucru pentru el e să reprezinte țara la cel mai înalt nivel. ”Pentru mine Eurovision nu este o competiție, este un concurs de muzică, de prietenie, de pace. Nu contează punctajul obținut din partea juriului, dar că ai făcut oamenilor o sărbătoare”. 

După marea finală Eurovision, Compania Teleradio Moldova a pornit o anchetă internă, după ce juriul de la Chișnău nu a acordat niciun punct României, în timp ce publicul moldovean a oferit 10. Este pentru prima dată când se întâmplă o asemenea situație, o discrepanță prea mare între votul publicului și cel al juriului. România, pe de altă parte, a acordat 12 puncte R.Moldova, dar acestea au fost anulate. Între timp, ”Trenulețul” înregistrează audiențe tot mai mari, iar luni ajunge pe locul 4 in Global Viral Top pe Spotify. Este pentru prima dată când piese de la Eurovision pot fi găsite aici.