Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


TIFF 21: Make Films, Not War!

deschidere_tiff.jpeg

Ceremonia de deschidere a TIFF 2022 va avea loc în Piața Unirii din Cluj
Ceremonia de deschidere a TIFF 2022 va avea loc în Piața Unirii din Cluj
Sursa imaginii: 
www.tiff.ro

Clujul se pregătește pentru o nouă ediție a TIFF, ca în vremurile bune. Organizatorii spun că vor fi sute de filme și sute de invitați. Ei au pregătit pelicule provocatoare, capabile să genereze dezbateri, însă folosesc prilejul oferit de proiecții și de întâlniri cu vedete internaționale pentru a protesta împotriva războiului din Ucraina.

Cea de-a 21-a ediție a TIFF va începe în 17 iunie. Organizatorii celui mai important festival de film din România au anunțat că ceremonia de deschidere va avea loc în Piața Unirii din Cluj, în cinematograful în aer liber amenajat chiar în centrul medieval al orașului. Filmul de deschidere este inspirat de activitatea rețelelor clandestine care organizau avorturi în țările din America Latină, spune fondatorul festivalului, Tudor Giurgiu.

 

Această ediție a festivalului reprezintă și un protest față de războiul din Ucraina, provocat de invazia rusească.

 

 

 

 

Organizatorii TIFF au anunțat și faptul că actrița Maia Morgenstern va primi un premiu de excelență, în cadrul galei de închidere a TIFF, programată în 26 iunie.

 

Și în acest an, 12 filme vor intra în competiția pentru marele trofeu al festivalului. Două dintre acestea sunt românești. De asemenea, în premieră, va exista și o competiție a documentarelor. Anul acesta, TIFF va mai organiza proiecții pentru familii în incinta castelului din Bonțida, un cinematograf în aer liber în comuna Florești, cineconcerte și un eveniment de tip street-food, coordonat de Adi Hădean. În cadrul acestui eveniment, refugiații ucraineni din Cluj vor fi îndemnați să gătească pe strada Potaissa mâncare tradițională din țara lor. Mâncarea va fi vândută, iar profitul obținut va fi folosit tot în beneficiul ucrainenilor refugiați în România. 

 

TIFF este primul festival major din Europa care a avut loc fizic în timpul pandemiei, în 2020, în condiții de siguranță.

TIFF 2021 în cifre:

  • 93.000 participanți
  • 179 de filme din 47 de țări
  • peste 300 de proiecții
  • 17 locații
  • 370 voluntari

Festivalul Internațional de Film Transilvania a avut onorea de a primi pe covorul roșu câteva dintre cele mai importante personalități ale cinematografiei europene, printre care Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders, Jacqueline Bisset, Geraldine Chaplin, Sophia Loren, Alain Delon și Fanny Ardant.

 
Ultimele noutăți despre TIFF 21