Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vangelis, un geniu autodidact, care auzea cum ”fiecare planetă cântă”

vangelis.jpg

Vangelis Papathanassiou la Paris, în 1992
Sursa imaginii: 
Georges BENDRIHEM AFP via France24

Vangelis, celebrul compozitor și interpret grec care a încetat din viață săptămâna trecută, la vârsta de 79 de ani, a fost un geniu autodidact, care a experimentat incontinuu de-a lungul carierei sale, trecând cu ușurință de la rock psihedelic și sintetizator, la folclor și jazz. A cunoscut cele mai înalte trepte ale succesului mondial, dar a preferat, până în ultima clipă, o viață privată discretă, scrie France24 care preia un comentariu AFP.

Coloana sonoră compusă de el pentru filmul "Chariots of Fire" al lui Hugh Hudson a câștigat un Oscar în 1982, în fața lui John Williams, autorul coloanei sonore a primului film Indiana Jones. Ajunsă în fruntea topurilor din SUA, compoziția sa a fost ulterior un succes și în Marea Britanie și a fost folosită pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012.

În timpul carierei sale de peste 50 de ani, artistul și-a căutat și găsit inspirația în explorarea naturii, a arhitecturii futuriste, chiar a spațiului cosmic, dar și în Noul Testament și în mișcările studențești din mai 1968.

Printre cele câteva zeci de coloane sonore pe care le-a compus se numără cele pentru Blade Runner al lui Ridley Scott, "Missing" al lui Costa-Gavras, "1492: Cristofor Columb" al lui Ridley Scott, "Burning Moons" al lui Roman Polanski și "Alexander" al lui Oliver Stone.

De asemenea, a scris muzică pentru teatru și balet, precum și imnul pentru Cupa Mondială FIFA din 2002.

Copil minune

Evangelos Odysseas Papathanassiou s-a născut în 1943 în satul Agria, în apropiere de Volos (centrul Greciei). Copil minune, a susținut primul său concert de pian la vârsta de șase ani, fără să fi luat vreodată lecții.

"Nu am studiat niciodată muzica", declara el pentru revista greacă Periodiko în 1988, acuzând "exploatarea" din ce în ce mai mare impusă de studiouri și mass-media. "Poți să vinzi un milion de discuri și să  simți că ai un eșec. Sau poți să nu vinzi nimic și să te simți foarte fericit", spunea el.

După ce a studiat pictura la Școala de Arte din Atena, Vangelis s-a alăturat trupei rock grecești "Forminx" în anii 1960.

Succesul lor a fost curmat de lovituar de stat militară din 1967, care a redus libertatea de exprimare.

Încercând să ajungă în Marea Britanie, a rămas blocat la Paris în timpul mișcării studențești din mai 1968 și, împreună cu alți doi exilați greci, Demis Roussos și Lucas Sideras, a format o trupă de rock progresiv, "Aphrodite's Child".

Foto: AFP

Trupa a vândut milioane de discuri cu hituri precum "Rain and Tears" înainte de a se desființa în 1972.

Mutat la Londra în 1974, Vangelis a creat studiourile Nemo, "un laborator de sunet" care a produs majoritatea albumelor sale.

"Succesul este perfid"

"Succesul este dulce și perfid", spunea pentru Observer în 2012: "În loc să poți avansa liber și să faci ceea ce vrei cu adevărat să faci, rămâi blocat și ești obligat să te repeți”.

Într-un interviu acordat în 2019 ziarului Los Angeles Times, muzicianul mărturisea că vede o paralelă între lumea de azi și distopia descrisă în filmul "Blade Runner" al lui Ridley Scott:

"Când am văzut imaginile, mi-am dat seama că acesta era viitorul. Nu este un viitor bun, bineînțeles. Dar acolo mergem", a spus el.

Cu Roman Polanski și Whoopi Goldberg la Cannes, 8 mai 1991; Foto: AFP

Vangelis, după numele căruia a fost numită o planetă  în 1995, a fost fascinat de spațiu. "Fiecare planetă cântă", a declarat el pentru aceeași publicație în 2019.

În 1980, a contribuit cu muzica la documentarul științific Cosmos, distins cu premiul Carl Sagan.

A compus muzica pentru misiunile NASA Mars Odyssey din 2001 și Juno Jupiter din 2011 și a fost inspirat de misiunea sondei spațiale Rosetta din 2016, pentru a produce un album care a fost nominalizat la Grammy.

În 2018, a compus o piesă pentru funeraliile lui Stephen Hawking, ale cărei versuri includ ultimele cuvinte ale celebrului profesor.

Vangelis a primit Premiul Max Steiner pentru muzică de film, Legiunea de onoare în Franța, Medalia NASA pentru servicii publice și cea mai înaltă distincție a Greciei, Ordinul Phoenix.

În ultimii ani ai vieții sale, Vangelis și-a împărțit timpul între Paris, Londra și Atena, rămânând întotdeauna discret în ceea ce privește viața sa privată.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24

Editor: Șerban Georgescu