
Cultură
Premiu la Cannes, inspirat de realitățile războiului
listening-to-the-world-dae-cannes.jpeg

„A asculta lumea" este povestea artistei și activistei Iva, care este surdă. Ea creează proiecte pentru subiecte importante precum violența sau locul femeii în artă. Când Rusia a început războiul prin bombardarea orașului Harkiv, Iva și fiul ei, în vârstă de 15 ani, Mykyta, s-au mutat la Lviv și apoi în Germania, în căutarea unui loc sigur.
„Înainte de război exista un film despre trăirile protagonistei, care încearcă să audă această lume și să se facă la rându-i auzită. Acum, este filmul care povestește cum o familie mică încearcă să-și păstreze casa în lumea sfâșiată" – a spus regizorul.
În cadrul ceremoniei, echipa a cerut comunității internaționale să-l elibereze pe Taira, un șofer de ambulanță care este închis de ruși din 16 martie.
Lisa Smith este regizor, regizor și fondator al proiectului TABOR. Ea creează filme documentare (precum "Școala № 3", "Petro cântă la tamburină"), filme de ficțiune ("Vacuum", "Solitude"), spectacole de teatru ("tata se va descurca", "Class Act: East and West" etc) .
De asemenea, este autoarea expoziției multimedia Time Suburbs și co-autoarea cursului de Filosofia cinematografiei.
În timpul Revoluției ucrainene din 2014, Lisa a filmat evenimentele și în acel moment a înțeles că filmele documentare sunt adevărata ei vocație. Apoi, o excursie în Mykolaivka, localitate din Ucraina ocupată temporar de invadatori, culminează cu filmul „Școala № 3", care a primit marele premiu într-unul dintre programele Berlinalei.
Articol realizat cu sprijinul studenților voluntari din Ucraina.