Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ConCentrica, lectură publică la Timișoara. Cărțile nu te judecă și sunt poarta către imaginație

concentrica.jpg

ConCentrica, lectură publică la Timișoara
Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

La Timișoara s-a citit din nou în… cerc. Piața Libertății s-a transformat în sală de lectură în aer liber, continuând o tradiție începută în 2016 și neoprită nici măcar de pandemie. Biblioteca Județeană Timiș merge mai departe cu evenimentele ei nonconformiste.

Pe o căldură toropitoare, într-o piață publică încinsă de soare, la Timișoara s-a citit, din nou, poezie în aer liber. A fost ediția 2022 a evenimentului denumit ConCentrica și considerat cea mai mare lectură publică din România. Biblioteca Județeană „Sorin Titel” scoate în fiecare an, cel puțin o dată, cititorii în stradă. Dar nu pentru a protesta, ci pentru a-i face să împărtășească și altora pasiunea lor. 

Lecturile publice de la Timișoara au plecat la drum în 2016. Poetul Tudor Crețu, directorul bibliotecii județene, a decis, la acea vreme, să încerce un experiment. L-a făcut pe primul, l-a încercat și pe următorul și, în timp, a creat o tradiție. Așa au apărut nu doar ConCentrica, ci și „Pătura care citește” sau lecturile la lumina farurilor de motocicletă sau ale autospecialelor de pompieri. 

„Aceste lecturi publice constituie cumva cel mai original, dacă vreți, aspect literar, în sensul organizării de evenimente literare, al orașului. Pentru că prima dată în istoria acestui oraș s-a generat export de formate culturale. «Pătura care citește», de exemplu, s-a organizat la Craiova, la Sibiu, la Brașov… se organizează evenimente similare la Lugoj, de exemplu, și nu numai”, spune Crețu.

„E frumos momentul, cu totul”

ConCentrica nu s-a oprit nici măcar în pandemie, fiind organizate ediții și în 2020, și în 2021. Anul trecut, într-un context mult mai sumbru, s-au citit articole de ziar din secolul trecut, de pe vremea epidemiei de gripă spaniolă. Acum, a fost aleasă drept suport de eveniment antologia  de poezie „LitVest 2019. Text buffet”, care reunește scriitori de pe două continente. 

Au citit elevi, bibliotecari, medici, jandarmi, scriitori și nu numai. Cum li s-a părut experimentul copiilor și de ce au venit în Piața Libertății? O elevă de clasa a cincea și un adolescent din clasa a zecea explică: „Citesc destul de des și îmi place lectura deoarece cărțile nu te judecă și sunt poarta către imaginație (...) Poezia pe care am ales-o mi se pare destul de faină, parcă mă simt. Îmi place foarte mult apa, îmi place să înot și de asta mai ales… cu refrenul ăsta (citeste poezia) mi s-a părut o chestie pe care și eu aș face-o”.

Și pentru o jandarmeriță a fost un moment special. A citit pentru prima dată în public și crede că ar repeta experiența: „Am citit poezia și mi-a plăcut foarte mult și m-a atins câtuși de puțin. Pot spune că e frumos momentul, cu totul”.

„Citiți literatură ca să reușiți în viață”

Tudor Crețu e convins că a coborî literatura printre oameni este, de fapt, ceea ce contează. Iar publicul e, până la urmă, cel mai în măsură să așeze lucrurile: „Invitați principali sunt, de fapt, cei care constituie publicul. Așa cum spunem, ei citesc, deci o carte parcurge comunitatea, comunitatea parcurge o carte. Și asta înseamnă că poemele respective, citite în traducere, în română, o traducere realizată cel mai adesea de Antuza Genescu, se vor auzi și vor da seama și despre ce înseamnă acest festival, LitVest, și despre ce înseamnă lecturile publice la Timișoara”.

Unul dintre cititori a fost, și de această dată, medicul Dorel Săndesc. E pasionat de lectură din copilărie și spune că datorează literaturii mare parte din ceea ce este azi. Are și un sfat. 

„A citi literatură non-profesională este fitnessul ideal și de neegalat și nu ai altă alternativă care să-l poată înlocui. Poți trăi fără a citi literatură, dar dacă citești literatură tu vei fi în față. Asta te va ajuta în succesul în viață, dincolo de plăcerea extraordinară. Eu citesc acum pentru că sunt «addict». A citi îmi face o plăcere în sine, asta este de fapt adicția. Vreau să le spun tuturor că înainte de asta există o motivație pragmatică. Citiți literatură ca să reușiți în viață, indiferent ce meserie ați avea”, afirmă medicul.

Lecturile publice neconvenționale inițiate de BJT sunt unice în lume și sunt cea mai importantă componentă literară a proiectului Timișoara 2023, capitală europeană a culturii.