A murit Ştefan Petreuş, membru al celebrulului duet Fraţii Petreuş din Maramureş, la vârsta de 82 de ani

fratii_petreus_facebook.jpg

A murit Ştefan Petreuş, membru al celebrulului duet Fraţii Petreuş din Maramureş, la vârsta de 82 de ani.
A murit Ştefan Petreuş, membru al celebrulului duet Fraţii Petreuş din Maramureş, la vârsta de 82 de ani. Cetera și zongora Fraților Petreuș rămân amintire, în țară și străinătate unde cei 2 moroșeni le-au făcut celebre.
Sursa imaginii: 
Pagina oficială Fratii Petreus / Facebook

Cetera și zongora Fraților Petreuș rămân amintire, în țară și străinătate unde cei 2 moroșeni le-au făcut celebre.

Ioan Pasere, Primarul comunei Strâmtura, și al satului Glod, unde s-au născut și trăit cei doi artiști populari a anunțat pe facebook că după ce va fi renovat, căminul cultural va purta numele lui Ion și Ștefan Petreuș

”Frații Petreuș sunt din nou împreună, în ceruri, iar nouă ne-a rămas muzica lor excepțională și dragostea lor pentru folclorul maramureșean.

Frumusețea cântecului maramureșean a devenit sinonim cu numele lor. Cântecele lor au răsunat în întreaga lume și sunt parte acum din tezaurul folclorului românesc. Le suntem recunoscători pentru tot ce au făcut pentru folclor și pentru că au dus muzica noastră în lumea întreagă”, a anunțat pe Facebook preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan.

Totodată, și Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a transmis un mesaj de regret. „Cu înaltă și unică prețuire față de „Nemuritorii Frați Petreus”, conducerea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului transmite un mesaj de condoleanțe, mângâiere și alinare sufletească familiei precum și tuturor artiștilor mari ai Maramureșului și României, fratii Petreus fiind și rămânând un simbol și un stâlp neclintit și unic al folclorului românesc. Frații Petreuș însemnează „internaționalizarea folclorului maramureșean autentic”; datorită lor, Maramureșul a crescut în prestigiu și a fost cunoscut în lume. Amintim faptul că la data de 3 martie a anului 2020, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a conferit artistului Ştefan Petreuş, în Sala festivă „Justinian Arhiepiscopul” din incinta Centrului Eparhial, în prezenţa Permanenţei şi ostenitorilor Centrului, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, „Crucea Voievodală Maramureşeană”, cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani de viaţă, în chiar ziua decernării: „în semn de înaltă apreciere şi multă preţuire pentru păstrarea şi transmiterea la cel mai înalt nivel cutural şi artistic a folclorului naţional autentic şi a cântecului maramureşean de mare valoare; pentru activitatea artistică de o viaţă dedicată slujirii valorilor tradiţionale ale neamului românesc şi credinţei ortodoxe strămoşeşti”, se arată în comunicatul Biroului de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.