Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


''Plugarul şi Moartea'', în regia lui Silviu Purcărete, premiat la Gala UNITER

teatru.jpg

Scenă din piesa ”Plugarul și moartea”, în regia lui Silviu Purcărete
Sursa imaginii: 
Facebook / UNITER

Spectacolul ''Plugarul şi Moartea'', în regia lui Silviu Purcărete, pus în scenă la Teatrul Naţional ''Vasile Alecsandri'' Iaşi, a fost desemnat "Cel mai bun spectacol" la cea de-a 30-a ediţie a Galei Premiilor UNITER 2022, găzduită la Palatul Culturii din Bistriţa, transmite Agerpres.

”Piesa scrisă de Johannes von Tepl, la rascrucea dintre Evul Mediu si Renastere, este un dialog tulburator, purtat intre un barbat ramas vaduv – „Plugarul“ – si Moarte. Perenitatea textului tine de limpezimea de cristal a „vocilor“ sale: tanguirea neistovita a omului, care-si plange, ca un alt Iov, cruda soarta, si cinismul plin de sarcasm al Mortii, care-i arata mereu cat de inevitabila ii e conditia...

Piesa l-a inspirat pe Heidegger in faimoasa analiza pe care a facut-o omului ca fiinta–intru–moarte: sfirsitul pe care il are in vedere moartea, spune ganditorul de la Freiburg, nu inseamna faptul de a fi ajuns la sfarsit al omului (das Zu–Ende–sein), ci faptul ca in fiece clipa omul este fiinta–intru–sfarsit (das Sein zum Ende). Moartea nu este momentul in care omul iese din viata, ci un mod de a fi pe care omul si-l asuma din clipa in care intra in ea. Si Heidegger citeaza aici sentinta rostita in cuprinsul dialogului: „Din clipa in care se naste, omul este destul de batran ca sa moara“, se notează în prefața volumului ”Plugarul și moartea”, publicat la Humanitas în traducerea realizată de Marin Tarangul si Emmerich Schaffer

În cadrul galei, fostul preşedinte al UNITER, regretatul actor şi regizor Ion Caramitru, a fost omagiat de către actorul Marcel Iureş şi a fost distins, in memoriam, cu Premiul de Excelenţă.

Premiul pentru "Cea mai bună piesă românească a anului 2021", program susţinut de Casa Regală a României, a revenit Oanei Hodade cu "Scene din viaţa familiei Stuck".