Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria va deveni un centru regional pentru păstrarea moştenirii culturale a Europei de Sud-Est

bulgaria-g5e8f818f1_1920.jpg

Bulgaria va deveni un centru regional pentru păstrarea moştenirii culturale a Europei de Sud-Est
Bulgaria va deveni un centru regional pentru păstrarea moştenirii culturale a Europei de Sud-Est
Sursa imaginii: 
Виктор Сапожников / Pixabay

Bulgaria va deveni un centru regional pentru păstrarea moştenirii culturale a Europei de Sud-Est, conform unui anunţ făcut de Institutul Naţional al Patrimoniului Cultural Imobil (NIICH). În septembrie, va fi înfiinţat un grup de lucru pentru a lansa procesul de integrare în domeniul patrimoniului cultural imobil în Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania şi Turcia.

Centrul este iniţiat de institutele culturale şi ambasadele franceze de la Sofia şi Bucureşti, NIICH şi de Ecole de Chaillot, specializată în restaurări, filială a Cite de l'architecture & du patrimoine din Paris. Va fi o platformă comună în care statele vor putea colabora pentru conservarea patrimoniului cultural imobil, precum şi pentru asigurarea de fonduri UE pentru proiecte comune. Comentând această decizie, Directorul NIICH Peter Petrov a precizat că atitudinea faţă de patrimoniul imobil s-a schimbat în ultimul secol, trecând de la conceptul de proprietate al cetăţenilor din fiecare ţară la cel de valori istorice globale ce trebuie păstrate, prezentate şi adaptate la lumea modernă şi apoi predate generaţiilor viitoare. Staţiunile de pe litoral din secolul XX şi schimburile culturale de-a lungul Dunării sunt primele aspecte ale cooperării regionale ce sunt deja discutate de experţi din Bulgaria, România şi Franţa. Moştenirea arhitecturală a secolului XX s-a aflat de asemenea în centrul atenţiei pe perioada preşedinţiei franceze a Consiliului UE. Un caz concret este cel al staţiunilor din perioada socialistă din Sud-Estul Europei, care au atras deopotrivă turişti dar şi cercetători interesaţi de viaţa şi mediul de dinainte de căderea Zidului Berlinului. Aşa cum sunt, ele fac parte din istoria europeană a staţiunilor de pe litoral, susţin experţii.
În plus, Dunărea leagă zece ţări şi reprezintă mult mai mult decât un simplu coridor pentru transport. Fluviul este calea unui dialog cultural între oraşele de pe malurile sale, pe care le schimbă cu timpul. NIICH şi Cite de l'architecture & du patrimoine au un parteneriat de lungă durată, organizând cursuri de specializare pentru arhitecţi prin intermediul Ecole de Chaillot timp de peste 20 de ani. Arhitecţii din ţările care participă la această iniţiativă se vor alătura şi ei. informează BTA