Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


85 de ani de la moartea lui George Gershwin

gershwin.jpg

George Gershwin în 1935
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

La 11 iulie 1937 înceta din viață compozitorul american George Gershwin, autorul celebrei "Rhapsody in blue" dar și al altor piese memorabile, precum coloana sonoră a filmului american ”Un American la Paris” (1928), sau hitul ”Summertime”, laureat al premiului Oscar pentru cea mai bună melodie originală, "They Can't Take That Away from Me"  din filmul Shall We Dance, dar și al unui premiu special Pulitzer pentru întreaga sa activitate în beneficiul muzicii americane.

S-a născut în Brooklyn, New York, la 26 septembrie 1898, într-o familie cu origini evreiești din Ucraina. Bunicul său, Jakov Gershowitz, era născut la Odesa.

George nu a fost studios şi a fost o surpriză minunată pentru familia lui că învăţase în secret să cânte la pian. În 1914, Gershwin a părăsit liceul.

În 1920, directorul de orchestră Paul Whiteman îi comandă o bucată instrumentală pentru formaţia sa. Rezultatul a fost celebra "Rhapsody in blue", o compoziţie pentru pian şi orchestră, care a fost prezentată în primă audiţie la 12 februarie 1924, la Aeolian Hall din New York şi a avut un succes enorm.

În 1924, George a făcut echipă cu fratele său mai mare Ira, iar ''The Gershwins'' au devenit compozitorii dominanţi de pe Broadway, creând numere ritmice şi balade emoiţonante, modelând cuvintele pentru a se potrivi melodiilor.

Această combinaţie extraordinară a creat o succesiune de comedii muzicale, printre care ''Lady, Be Good!'' (1924), ''O, Kay!'' (1926), ''Funny Face'' (1927), ''Strike up the band'' (1927 - 1930), ''Girl Crazy'' (1930) şi ''Of thee I sing'' (1931), prima comedie muzicală care a câştigat un premiu Pulitzer.

De-a lungul anilor, cântecele lui Gershwin au fost folosite şi în numeroase filme, printre care ''Sall we dance'' (1937), ''A damsel in distress'' (1937) şi ''An american in Paris'' (1951). În anii următori au produs noile musicaluri de scenă premiate ''My one and only'' (1983) şi ''Crazy for you'' (1992), care au rulat timp de patru ani pe Broadway.

În 1926, Gershwin a citit ''Porgy'', romanul lui DuBose Heyward despre cultura Gullah din Carolina de Sud. ''Porgy and bess'' a fost cea mai ambiţioasă operă muzicală a lui Gershwin, inspirată din viaţa populaţiei afro-americane. ''Porgy and bess'' a fost prezentată în avanpremieră la Boston la 30 septembrie 1935 şi pe Broadway la 10 octombrie acelaşi an.

Opera a suferit modificări majore în 1942, 1952, 1976 şi 1983 şi a fost prezentată şi în turnee în lume. A fost transformată şi într-un film de Samuel Goldwyn în 1959, în timp ce producţia de reper a lui Trevor Nunn Glyndebourne Opera a fost înregistrată pentru televiziune în 1993.

Începând cu anul 1936, George Gershwin se dedică în special muzicii de filme şi se mută la Hollywood. Obţine un contract pentru compunerea coloanei sonore la filmul "The Magnificent Adventure" cu Ginger Rogers şi Fred Astaire.

În timp ce lucra la partitura pentru filmul "The Goldwyn Follies", George Gershwin, care suferea de ceva timp de dureri de cap, face o criză de pierderea cunoştinţei. I se descoperă o tumoră a creierului, este operat dar nu-şi mai revine. Moare la 11 iulie 1937. A fost înmormântat în cimitirul Westchester Hills din Hastings-on-Hudson (New York).

Dintre compoziţiile sale în domeniul clasic face parte şi un "Concert pentru pian şi orchestră" (1925) şi "Trei preludii pentru pian" (1936).

 

Surse: http://gershwin.com, Agerpres